Companii

Holcim devine cel mai mare producator de ciment, dupa finalizarea unei investitii de 120 mil. euro

Holcim devine cel mai mare producator de ciment, dupa finalizarea unei investitii de 120 mil. euro

Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania, spune ca modernizarea fabricii de la Campulung marcheaza etapa finala a procesului de retehnologizare inceput cu fabrica de la Alesd

01.07.2008, 17:41 141

Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, va ajunge pana la sfarsitul anului la o capacitate de productie de circa 6,4 milioane de tone, in crestere cu 30% fata de anul precedent, dupa ce a finalizat o investitie de 120 de milioane de euro in modernizarea fabricii de la Campulung, judetul Arges.
Spre comparatie, Lafarge (Franta) detine in Romania o capacitate instalata de 5,5 milioane de tone (productia fiind la un nivel mai redus), in timp ce HeidelbergCement (Germania) produce circa 3,5 milioane de tone.
Holcim a construit la Campulung cel mai mare cuptor din Europa de Est, cu o capacitate de productie de ciment de circa 2 milioane de tone pe an si una dintre cele mai inalte cladiri industriale din Romania, avand in vedere ca turnul de preincalzire are o inaltime de 135 de metri.
"Modernizarea fabricii de ciment din Campulung marcheaza etapa finala a procesului de retehnologizare inceput in urma cu cativa ani la fabrica din Alesd", a declarat directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth.
Proiectul a inceput la sfarsitul anului 2005 si va fi continuat printr-o investitie aditionala de 75 de milioane de euro, care va fi finalizata in 2009. Noua investitie va fi directionata catre liniile de macinare a clincherului, transportul la silozurile de depozitare si in extinderea punctelor de incarcare a cimentului vrac. Fabrica de la Campulung este cea mai apropiata de Bucuresti si va crea un avantaj companiei Holcim in fata principalilor competitori, Lafarge Ciment, filiala Lafarge in Romania, si Carpatcement Holding, subsidiara locala a HeidelbergCement.
Holcim Romania si-a bugetat in acest an investitii de 135 de milioane de euro pentru modernizarea unitatilor de productie, construirea de noi statii si extinderea flotei de camioane. Compania detine trei fabrici de ciment in Turda, Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate si are aproximativ 1.400 angajati.
Potrivit anunturilor facute la inceputul anului, Holcim intentioneaza sa isi extinda capacitatea de productie din Romania, cu 1,5 milioane tone in acest an si 600.000 tone in 2009. Noua linie de la Campulung va ajunge la capacitate maxima in circa sase luni de la instalare.
Profitul net al Holcim Romania a scazut anul trecut cu 34,5%, la 114,5 mil. lei (34,3 mil. euro), iar cifra de afaceri a urcat cu 28%, la 990 de milioane de lei (296 mil. euro). Veniturile companiei au avansat cu 18%, la 1,03 miliarde lei (308 mil. euro), in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 34%, la 895,7 milioane lei (268 mil. euro). Grupul elvetian este prezent in peste 70 de tari si are aproximativ 90.000 de angajati.
Consumul de ciment a ajuns anul trecut la 450 de kilograme/cap de locuitor, nivel similar cu cel din Ungaria sau Cehia, tari care au acest consum inca de acum 10 ani. Piata cimentului a crescut anual cu circa 2 mil. tone si va ajunge anul acesta la circa 12,5 mil. tone, respectiv la o valoare de un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO