Companii

Holcim ar putea face o noua fabrica de ciment

01.11.2007, 21:57 42

Grupul elvetian Holcim, care detine trei fabrici de ciment in Romania - la Alesd, Turda si Campulung, ia in considerare construirea unei noi fabrici de ciment in Romania, in contextul in care anul viitor consumul de ciment ar putea depasi pentru prima oara productia.
Investitia, estimata la 200-300 mil. euro, potrivit lui Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania, ar putea fi primul greenfield al unui producator de ciment strain care activeaza pe piata locala si a zecea fabrica de ciment din Romania. Elvetienii de la Holcim au fost printre cei mai agresivi investitori de pe piata cimentului, in prezent avand in derulare un program de investitii de 180 de milioane de euro pentru urmatorii trei ani in modernizarea si majorarea capacitatilor de productie.
Holcim este avantajat de faptul ca are teren suficient pentru extinderea fabricilor din Alesd si Turda.
In plus, unitatea din Campulung, care se afla intr-un proces de extindere a productiei, va functiona, de anul viitor, la capacitate maxima, situatie care ii va permite sa atace puternic piata Capitalei.
Piata cimentului se confrunta in prezent cu o crestere anuala de 20-30%, care le-a luat pe nepregatite pe cele trei companii care activeaza pe piata locala - Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia), fiind nevoiti sa anunte investitii masive in productie. In cifre, capacitatea instalata a celor noua fabrici de ciment din Romania se ridica in prezent la circa 10,5 milioane de tone, productie care ar putea fi depasita de cerere anul viitor in conditiile in care pana la sfarsitul acestui an consumul de ciment va ajunge la 9,5 milioane de tone.
In aceste conditii, jucatorii de pe piata cimentului sunt nevoiti sa reconfigureze planurile de investitii pentru urmatorii ani.
Daca in urmatorii cinci ani ritmul de crestere al pietei se va mentine la peste 10%, consumul de ciment ar putea ajunge la 15 milioane de tone anual, situatie care ar putea impune construirea unor noi fabrici de ciment.
De altfel si HeidelbergCement a anuntat la inceputul anului ca va investi circa 100 mil. euro in dublarea capacitatilor de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO