Companii

Hoffmann La Roche si-a dublat vanzarile de medicamente

13.05.2005, 19:05 51

Compania farmaceutica elvetiana Hoffmann La Roche si-a dublat vanzarile pe piata romaneasca anul trecut, in urma implementarii solutiilor medicale integrate, ce vizeaza servicii complete de diagnosticare, tratament si management post-tratament.

"Anul trecut, urmand si trendul pietei, Hoffmann La Roche a inregistrat o crestere semnificativa a vanzarilor si s-a pozitionat pe locul al doilea in topul producatorilor de medicamente, cu o crestere aproape dubla fata de 2003", a afirmat Dan Zamonea, directorul general al Hoffmann La Roche. Compania a inregistrat vanzari de 62,9 milioane de euro si o cota de piata de 6,5%, la finele anului 2004, conform datelor Cegedim citate de Mediafax.

Pentru anul in curs, previziunile companiei prevad mentinerea vanzarilor totale si a cotei de piata la un nivel similar cu cel din 2004, in conditiile in care reprezentantii companiei mizeaza pe o stagnare sau chiar pe o scadere a valorii pietei farmaceutice.

In primul trimestru al anului 2005, la nivel national, pe piata medicamentelor din Romania s-au inregistrat vanzari mai mari decat in perioada similara din anul 2004, spune oficialul Hoffmann La Roche.

"Nu trebuie insa sa uitam ca in primul trimestru al anului 2004 au fost consemnate cele mai scazute vanzari, comparativ cu celelalte trimestre. Venind dupa o stagnare si chiar o scadere a pietei in 2003, anul 2004 a fost caracterizat printr-o crestere progresiva a vanza-rilor, de la trimestru la trimestru, cu un nivel maxim in ultimul trimestru", a mai spus el.

In Romania, compania este activa in sectoare terapeutice de varf - virologie (HIV, hepatite virale, gripa), oncologie, tratamentul obezitatii si transplant. La inceputul anului, medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala ale Hoffmann au trecut in portofoliul Bayer, in urma unei tranzactii la nivel de corporatie cu o valoare de peste doua miliarde de euro.

"O data cu trecerea Roche Consumer Health in portofoliul Bayer, ne vom orienta numai catre produsele etice, ponderea lor fiind de 100% in cadrul Roche Pharmaceuticals", a sustinut Zamonea.

Compania are o prezenta puternica si in cadrul programelor nationale destinate tratarii SIDA, de dializa si oncologie. "Pe viitor, estimam o crestere a vanzarilor pe programe nationale si pe segmentul de retail si o evolutie mai putin dinamica a vanzarilor pe spitale", a relatat Zamonea. Compania este liderul pietei mondiale a medicamentelor oncologice, cu o cota de aproximativ 30%, fapt "ce se reflecta in mare parte si pe piata din Romania".

Recent, compania a obtinut autorizatia de comercializare pe piata romaneasca pentru Fuzeon, un inhibitor de fuziune destinat pacientilor infectati cu HIV.

Pentru lunile urmatoare, Hoffmann la Roche vizeaza introducerea pe piata a trei noi medicamente, Pegasys, Tarceva si Avastin, destinate tratamentului HIV, cancerului si hepatitei B.

Produsele promovate de companie se adreseaza unor segmente foarte dinamice ale pietei farmaceutice, a caror dezvoltare a facilitat rate semnificative de crestere a vanzarilor, a mai spus Zamonea.

"Hoffmann La Roche deruleaza programe de productie locala cu firme romanesti precum Terapia Cluj-Napoca, si nu excludem extinderea pe viitor a cooperarii cu parteneri romani, pe masura ce piata din tara noastra se va dezvolta si se va integra in structurile pietei unice", a mai explicat Zamonea.

In 2004, grupul Roche a obtinut la nivel international vanzari totale de aproximativ 20 de miliarde de euro si un profit de aproximativ 4,3 miliarde de euro. Principalii competitori ai companiei pe piata romaneasca sunt Pfizer, GlaxoSmithKline sau Novartis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO