Companii

Hidroelectrica a câştigat două procese cu traderii de electricitate

Hidroelectrica a câştigat două procese cu traderii de...

Autor: Carol Dan

18.03.2014, 19:13 318

"Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil, în 17 martie 2014, recursurile formulate de Energy Financing Team AG (EFT AG), respectiv Energy Financing Team România (EFT România), împotriva măsurii administratorului judiciar de denunţare a contractelor bilaterale de vânzare a energie electrice încheiate cu Hidroelectrica", potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunţat în august 2012, după intrarea în insolvenţă a companiei de stat, contractele de vânzare a energiei către cei doi traderi.

Potrivit Euro Insol, Hidroelectrica a pierdut prin cele două contracte, în perioada 2006-2012, suma de 502,88 milioane de lei. Contractele erau valabile până în 2015.

"Câtă vreme două completuri diferite din cadrul aceleiaşi instanţe, Curtea de Apel, au respins recursurile în instanţă ale unor traderi de energie demonstrează încă odată grava eroare în care s-a aflat completul de judecată din 25 februarie 2014 care a dispus redeschiderea procedurii insolvenţei Hidroelectrica", a declarat, în comunicat, Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie.

Hidrolectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu "băieţii deştepţi" din energie.

Hidroelectrica a pierdut între 2206 şi 2012 suma de de 4,87 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) pentru că a vândut energie prin contracte directe către 11 beneficiari.

La sfârşitul lunii februarie compania a reintrat în insolvenţă după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding şi EFT, Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu şi Direcţia Venituri Buget Local Sector 2.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO