Companii

Grupul Gazprom ar putea fi pus sub acuzare pentru practici anticoncurenţiale în mai multe ţări UE

Grupul Gazprom ar putea fi pus sub acuzare pentru...

Autor: Marius Oncu

03.10.2013, 22:03 410

Autorităţile europene de reglementare pregătesc acuzaţiile împotriva Gazprom, a spus Almunia, într-o conferinţă organizată în Lituania. Dacă grupul rus este găsit vinovat că a încălcat regulile antitrust, ar putea fi amendat cu până la 15 miliarde de dolari, potrivit CNBC.

"Ar fi prematur să anticipăm când se vor face următorii paşi în această investigaţie, dar am trecut acum la faza pregătirii notificării privind obiecţiile", a afirmat Almunia. Comisarul a participat la Vilnius la o conferinţă organizată de Autoritatea pentru Concurenţă din Lituania.

Europa generează o parte importantă a veniturilor din exporturi ale Gazprom. Peste 20 de state din Europa cumpără mai mult de 65% din gazele livrate la export, potrivit grupului rus.

Comisia Europeană a început anul trecut o investigaţie pentru a verifica dacă Gazprom a abuzat de poziţia dominantă pe piaţa europeană pentru a împiedica aprovizionarea din alte surse şi pentru a taxa clienţii incorect, prin corelarea preţului la gaze cu cel al petrolului.

Dacă grupul rus este găsit vinovat ar putea fi amendat cu până la 10% din veniturile anuale, care anul trecut s-au situat la 148 de miliarde de dolari. Gazprom respinge acuzaţiile.

"Acuzaţiile ţin de motive politice şi nu de rezultatele economice", a declarat, miercuri, directorul general al Gazprom Export, Alexander Medvedev, pentru CNBC.

Gazprom furnizează aproape în totalitate gazele naturale necesare Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Slovaciei.

De asemenea, Polonia cumpără 82% din gazele consumate de la Gazprom, Ungaria 83%, iar Cehia 69%, potrivit datelor prezentate de Comisie anul trecut, la declanşarea investigaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO