Companii

Grupul de materiale de constructii Dedeman estimeaza afaceri de 156 de milioane de euro

Grupul de materiale de constructii Dedeman estimeaza afaceri de 156 de milioane de euro
28.02.2007, 18:20 154

Grupul de firme Dedeman din Bacau, specializat in comercializarea materialelor de constructii si a autovehiculelor, estimeaza pentru acest an o majorare de 30% a cifrei de afaceri pana la circa 156 de milioane de euro.
"Anul trecut am realizat o crestere de 60% a cifrei de afaceri pana la 120 de milioane de euro, pe fondul extinderii capacitatii de vanzare si pentru anul acesta estimam o majorare a vanzarilor de circa 30%", a declarat Dragos Paval, directorul general si unul din actionarii grupului Dedeman. Cea mai mare pondere in cifra de afaceri a grupului este detinuta de Dedeman SRL, operator de centre comerciale de tip do it yourself, care a realizat anul trecut circa 112 milioane de euro.
Compania, detinuta de oamenii de afaceri Dragos si Adrian Paval, este printre putinele retele nationale de magazine de materiale de constructii care intra in competitie cu marii jucatori internationali din domeniu prezenti in Romania.
"Piata de retail de materiale de constructii va continua sa se dezvolte in urmatorii trei ani, urmand ca apoi sa urmeze o stagnare a cresterii, pe fondul maturizarii pietei", spune Paval.
Sectorul de retail de materiale de constructii a devenit in ultimii ani tinta marilor retele de bricolaj din Europa. Astfel, in Romania activeaza deja companiile Praktiker (Germania), Baumax (Austria), Bricostore (Franta) si Mr. Bricolaje (Franta), urmand ca retailerul german Hornbach sa deschida anul acesta primul centru comercial de profil in Capitala. Pe sectorul de distributie de materiale de constructii, principalul competitor al companiei este compania Arabesque din Galati.
"In ultimii ani concurenta pe segmentul de retail de materiale de constructii a crescut foarte mult si aceasta piata va continua sa se dezvolte in continuare. Ne imbunatatim constant modul de organizare a magazinelor, avand un departament specializat pe acest domeniu", afirma Paval. Planurile pe termen mediu ale Dedeman prevad extinderea retelei in zona de sud si sud-est a Romaniei, cu un ritm de trei-patru magazine pe an.
Grupul va aloca in acest an aproximativ 20 de milioane de euro pentru construirea mai multor centre comerciale in domeniul constructiilor, cu suprafete cuprinse intre 6.000 si 10.000 de metri patrati, unul dintre aceste proiecte urmand sa fie amplasat in orasul Roman.
"Fondurile pentru investitii vor proveni atat din surse proprii, cat si din credite bancare. Anul acesta vom avea in constructie circa patru noi centre comerciale, unul dintre aceste proiecte urmand sa fie in orasul Roman.
Urmatorul magazin pe care il vom deschide, cel de-al optulea, va fi situat la Targoviste", explica Paval.
Centrul comercial din Targoviste, primul din afara Moldovei, va avea o suprafata de 7.000 de metri patrati si a necesitat investitii de 5,8 milioane euro. Dedeman a obtinut anul trecut un credit de 15 mil. euro de la banca olandeza ABN Amro, pentru extinderea retelei de centre comerciale.
Creditul de investitii a fost utilizat in vederea extinderii lantului de hipermarketuri Dedeman, precum si pentru constructia primului show-room Renault Trucks din estul Romaniei.
Dedeman intentioneaza sa intre si pe piata din Capitala, unde intentioneaza sa dezvolte un centru comercial in estul Bucurestiului, potrivit ultimelor date disponibile.
"In ceea ce priveste magazinul de la Bucuresti, asteptam sa primim avizul de constructie si ulterior sa incepem lucrarile. Deocamdata nu putem sa spunem mai multe despre aceasta locatie", precizeaza Paval.
De asemenea, strategia grupului prevede construirea unui showroom pentru automobile Dacia, la Onesti, precum si a unui nou sediu pentru Dedeman Camioane, dealer Renault Trucks, divizie infiintata anul trecut.
Firma are magazine la Suceava, Bacau, Iasi, Vaslui, Braila, Onesti si Focsani, cu o suprafata totala de circa 70.000 de metri patrati.
Grupul de firme Dedeman reuneste firmele Dedeman SRL, operator de centre comerciale de tip do it yourself, Dedeman Automobile, dealer Dacia Renault Nissan, si Dedeman Camioane, dealer Renault Trucks. Grupul a fost infiintat in 1992 si are circa 1.400 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO