Companii

Grecii de la Frigoglass au mutat majoritatea productiei la Timisoara

30.05.2005, 20:30 231

Compania Frigoglass Romania, care ofera solutii si servicii personalizate de refrigerare comerciala, a incheiat primele patru luni din acest an o cifra de afaceri de 24 de milioane de euro, cu 10% mai mult decat in aceeasi perioada din 2004, realizand jumatate din planul de afaceri estimat pentru acest an.

"Au crescut livrarile noastre pe Europa de Vest, pentru ca incepand din 2004 grupul grec concentreaza majoritatea productiei in fabrica din Romania", a declarat Caius Dinu, director financiar al Frigoglass Romania.

Dinu a mai spus ca fabrica din Timisoara a devenit astfel principalul furnizor de vitrine frigorifice din Europa de Vest, ponderea exportului ajungand in luna aprilie la 85%, fata de o medie generala a anului trecut de 75%. "Rezultatele noastre actuale sunt sustinute de investitiile realizate in ultimul an, care au permis cresterea capacitatilor de productie cu 25%", a mai spus Dinu.

Pentru compania timisoreana, rezultatele financiare ale primului trimestru nu constituie un motiv pentru modificarea estimarilor anuale. "Proportia majoritara a cifrei de afaceri se realizeaza in prima jumatate a anului, lunile aprilie, mai si iunie fiind cele mai bune. In august, fabrica se inchide, iar din septembrie lucram la capacitati mult mai mici", a explicat Dinu.

De altfel, planul de business al companiei din Timisoara urmareste ca actualul plan de productie, de 100.000 de vitrine anual, sa fie realizat doar in primele sase luni. "Deocamdata analizam aceasta posibilitate si urmeaza sa vedem daca vom avea resursele sa aplicam acest plan", explica Dinu. In acest scop, compania va achizitiona in luna august o noua linie de productie. Bugetul de investitii alocat pentru acest an este de 2,5 milioane de euro, din care aproape un milion au fost cheltuiti deja pentru achizitionarea de masini si echipamente.

Anul trecut, firma a investit peste 5 mil. euro, jumatate din suma fiind destinata extinderii fabricii din Timisoara cu 6.500 de mp, cealalta jumatate vizand achizitionarea de echipamente pentru dezvoltarea si diversificarea productiei.

Pentru intregul an, Frigoglass Romania mizeaza pe o cifra de afaceri de 50 mil. euro, in crestere cu 16% fata de anul precedent.

Compania, care produce vitrine frigorifice verticale comerciale sub marcile Frigorex si Norcool, se adreseaza producatorilor si distribuitorilor de bauturi racoritoare, slab alcoolizate, lactate si apa minerala. "Lucram pe comenzi ferme, iar productia in curs este deja vanduta. Nu exista riscuri prea mari, pentru ca lucram doar cu multinationale carora le vindem cantitati foarte mari", a mai spus Dinu.

Cei mai importanti clienti ai fabricii timisorene sunt Coca-Cola, SAB Miller, Interbrew, Heineken, Carlsberg, Danone, Pepsi, Dorna, precum si diversi producatori locali.

La export, firma are contracte in Serbia, Bulgaria, Ungaria, Moldova, Bosnia Hertegovina, Macedonia, Cehia, Slovacia, Germania, Italia, Olanda, Irlanda, Suedia, Norvegia, Grecia, Croatia, in majoritatea tarilor UE, in Rusia, Australia, Sudan si Emiratele Arabe Unite.

Frigoglass Romania a fost infiintata in 1994 la Timisoara, avand ca actionar majoritar grupul elen Frigoglass. De la cateva milioane de euro cifra de afaceri si 3,3 mil. euro profit in 1997, firma a ajuns in 2004 la 43 mil. euro cifra de afaceri si 9 mil. euro profit.

"Am ajuns principalul producator al grupului, pentru Europa de Vest", a spus Dinu, care nu a precizat cat la suta din productia totala a Frigoglass se realizeaza in Romania.

Firma are 674 de angajati, iar principalii competitori sunt SFA, Klimasan, Linde, Helkama, Sanden si True.

Grupul Frigoglass are sediul central in Atena si este prezent in 16 tari cu 22 de unitati de productie si 4 birouri de vanzari, iar produsele grupului sunt distribuite in 75 de tari.

Cu peste 5.000 de angajati, grupul Frigoglass a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de 340 de milioane de euro. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO