Companii

Gourmet mai face un abator si 10 ferme

25.04.2001, 00:00 24



Gourmet Prod, societate mixta romano-austriaca producatoare ce alimente pe baza de carne, va investi 1,7 mil. de $ pentru construirea unui abator si a 10 ferme pentru cresterea porcilor, a declarat, Mihai Lungu, directorul general al societatii, trasnmite Mediafax.

"Ca acest plan de investitii sa fie demarat, asteptam ca societatea sa reinceapa sa obtina profit si cred ca anul 2001 este anul in care vom incerca sa echilibram situatia financiara a societatii. Vom acorda o atentie deosebita colaborarii cu marile retele comerciale cu care derulam, astazi, mai mult de jumatate din vanzarile noastre", a spus Lungu.

Dupa patru ani de profit, 1994-1997, cand societatea inregistra un castig net anual de 750.000 de $, compania a inregistrat pierderi in anii care au urmat.

"In 1994, puterea de cumparare a romanilor era incoparabil mai mare, cumparatorii cautau calitate, materia prima provenea, in cea mai mare parte, din productia interna. Acum, puterea de cumparare a romanilor a scazut in mod simtitor, consumatorii preferand produsele ieftine indiferent de calitate, pretul fiind elementul cel mai important pentru 70% dintre consumatori", a comentat Lungu.



Una dintre principalele probleme cu care se confrunta industria carnii este imposibilitatea de a stabili contracte cu furnizori constanti.

"Cea mai mare parte din materia prima provine din import: membrane, 100% din Ungaria, ingrediente din Austria, carnea de porc din Ungaria (80%) si furnizori interni (20%).

Carnea de vita provine, in exclusivitate, din productia interna, dar din cauza cresterii preturilor in ultima perioada importurile incep sa devina interesante", a adaugat Lungu.

Fabrica Gourmet a fost initial amenajata intr-un spatiu inchiriat, in 1994, de la societatea Antefrig Bucuresti, investitia fiind de 600.000 de dolari.

Profitul obtinut a fost alocat pentru construirea unei fabrici, in comuna Tunari, suma investita fiind de 2,5 mil. de $. Gourmet produce peste 20 de sortimente de parizer, cremwusti, sunca, carnati si specialitati din carne afumate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO