Companii

Global Finance: Amploarea evenimentelor de pe Wall Street nu a atins Romania, dar inca nu am vazut tot

Global Finance: Amploarea evenimentelor de pe Wall Street nu a atins Romania, dar inca nu am vazut tot

Stelian Dragan, director de investitii al Global Finance: Numarul de romani de pe Wall Street este limitat. Wall Street este o colectivitate foarte restransa si foarte greu de penetrat. Am prieteni care in toamna au fost dati afara de la Merrill Lynch, iar perspectivele lor sunt foarte limitate. Industria bancara din New York s-a schimbat foarte mult.

02.03.2009, 20:40 43

"Oportunitati exista pentru ca multiplii au scazut, pentru ca exista un business plan si bani pentru a ajuta acest business plan. In 4-6 ani se anunta revenirea pietei, si de aceea se poate spune ca randamentul va fi destul de bun", a spus Dragan.

Fondul elen de investitii Global Finance a intrat in Romania in 1996, una din pietele cheie din regiune, an in care firma derula mai multe investitii locale, printre acestea numarandu-se producatorul de inghetata Delta, cel de mobilier Neoset si cel de coloranti Romcolor. Printre afacerile locale ale Global Finance de-a lungul timpului se mai numara operatorul de telefonie mobila Orange, producatorul de medicamente Sicomed, lantul de supermarketuri La Fourmi si MobilRom.
Dragan, 37 de ani, a preluat recent conducerea biroului local al Global Finance, dupa ce anterior a lucrat la banca de investitii Bear Stearns & Co, dar si in cadrul Deutsche Bank Securities (divizia de investment banking a bancii germane Deutsche Bank).
El ii succede in functie lui Stefan Bucataru, unul dintre cei mai vechi oameni din industria locala de private equity, care potrivit Global Finance a parasit compania la sfarsitul anului trecut.
Atractivitatea companiilor locale, este de parere Dragan, a crescut pe masura ce multiplii de evaluare au inceput sa scada.
"Ne uitam la doua perioade diferite ale pietei. Una care a fost pana acum 6-9 luni, cand au fost niveluri de intrare foarte mari datorita competitiei, iar acum ne uitam la un stadiu al pietei unde multiplii au scazut. Oportunitatile au existat si atunci, dar acum companiile sunt si mai atractive", este de parere seful biroului local al Global Finance. 
Pe de alta parte, cresterea numarului de oferte de pe masa directorilor de investitii este generata si de ingreunarea accesului la finantarea bancara, ceea ce determina antreprenorii sa se uite la noi modalitati de finantare a afacerilor, iar una dintre ele o reprezinta vanzarea de actiuni catre un fond de investitii.
"Romania a avut parte de doi ani foarte buni in 2007-2008. Cred ca acele niveluri vor fi mai mult sau mai putin greu de repetat in viitorul apropiat. Vor exista tranzactii anul acesta, probabil ca in a doua jumatate, cu ajustarile de rigoare. Adica evaluari mai apropiate de piata", a precizat Dragan.
El este de parere ca pot aparea oportunitati de achizitii si in sectoarele afectate de criza.
"Am decis sa avem o abordare mai larga. Sunt sectoare care in momentul de criza nu reusesc sa ramana performante, dar noi avem o abordare mai larga, ne uitam la majoritatea domeniilor si decidem in functie de parametrii nostri unde sunt oportunitatile. Nu inchidem usa unui antreprenor spunandu-i ca face parte dintr-un sector care nu ne intereseaza", explica Dragan.
Dragan a lucrat timp de mai bine de un an in cadrul bancii de investitii Bear Stearns & Co, ca vicepresedinte pe partea de investment banking, si a parasit firma dupa colapsul gigantului american.
"Trebuie sa ne uitam putin la America si la economiile dezvoltate pentru a realiza acest tip de criza care a inceput pe partea institutiilor financiare si care nu are numai un pas. Este o succesiune de pasi care se desfasoara in timp. Am vazut succesiunea aceasta in SUA, in momentul caderii Bear Stearns si apoi caderea in lant a catorva institutii financiare. In Romania inca nu am vazut asa ceva, dar este clar ca nu am vazut totul. Se vor mai intampla lucruri de acum incolo si nu neaparat bune", spune fostul bancher de investitii.
Dragan a venit la Bear Stearns dupa ce a lucrat in cadrul Deutsche Bank Securities ca si bancher pe piata de capital, si spune ca a fost implicat in tranzactii de peste 10 mld. dolari pe piata de capital si de peste 5 mld. dolari pe partea de advisory.
"Numarul de romani de pe Wall Street este limitat. Wall Street este o colectivitate foarte restransa si foarte greu de penetrat. Am prieteni care in toamna au fost dati afara de la Merrill Lynch, iar perspectivele lor sunt foarte limitate. Industria bancara din New York s-a schimbat foarte mult", spune Dragan.
Isi aminteste ca anuntul cu privire la vanzarea bancii l-a luat prin surprindere ca si angajat, nefiind in New York in acel moment si afland despre problemele bancii de la televizor.
"Nu voi uita niciodata acel moment", spune Dragan. Crede insa ca toate aceste evenimente au fost benefice deoarece i-au deschis si alte alternative, cum a fost venirea la Global Finance.
Global Finance detine in prezent participatii la companiile de IT & C TotalSoft si Gecad Tehnologies, anul trecut semnand iesirea din retailul alimentar odata cu vanzarea participatiei detinute in lantul de supermarketuri La Fourmi.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO