Companii

Global Finance a pus ochii pe cateva companii romanesti

16.05.2001, 00:00 11



Global Finance, administratorul fondului cu capital de risc Black Sea Fund preconizeaza, pentru acest an, plasarea a 15 mil. $ in capitalul a trei societati comerciale specializate in telecomunicatii si industria alimentara, doua investitii avand sanse reale de a se finaliza pana la sfarsitul lunii iunie.

"Daca pana in prezent Global Finance a investit numai alaturi de parteneri greci, incepand cu acest an societatea va investi si alaturi de antreprenori romani de succes.

Dorim sa sprijinim antreprenori si echipe manageriale de exceptie, care au dovedit rezultate remarcabile si care sunt pregatiti sa faca fata unui proces de expansiune, transformand companiile pe care le conduc in lideri pe piata regionala.

De asemenea, vom sprijini companiile straine care doresc sa intre pe piata romaneasca, atat din punct de vedere financiar, cat si cu experienta acumulata de-a lungul timpului in Romania", a declarat pentru Mediafax Aurelian Trifa, director de investitii la Global Finance.

Global Finace investeste intre doua si noua milioane de dolari, avand posibilitatea ca prin sindicalizare sa atraga sume mult mai mari, perioada medie de implicare fiind de trei si sase ani.

"Preferinta noastra se refera la societatile cu un real potential de crestere, indiferent daca acestea au fost infiintate inainte sau dupa 1989. Tranzitia economiei romanesti ar trebui sa impulsioneze spiritul antreprenorial asa cum s-a intamplat si in celelalte state din Europa Centrala.

Astfel, compania noastra cauta sa sprijine firmele care isi desfasoara activitatea in Romania si care au nevoie atat de capital, cat si de suport managerial pentru modernizarea si extinderea activitatii prin introducerea de noi tehnologii si pentru achizitii de forme pe piata locala sau regionala.

Societatile tinta sunt cele care sunt capabile de o absorbtie de capital de doua - noua milioane de dolari, prin urmare ne adresam societatilor mari si mijlocii"

Societatea de investitii de capital, Global Finance, a facut, pe piata romaneasca, opt investitii, cateva dintre ele ajungand nume importante pe segmentul de piata unde activeaza: producatorul de inghetata Delta, fabricantul de croissante - Chipita, fabrica de medicamente - Sicomed, lantul de magazine - Germanos, producatorul de mobila - Neoset, Titan-Moara Loullis, producatorul de coloranti pentru mase plastice - Romcolor si societatea de distributie - Axxon, ultimele doua fiind deja vandute in cursul anului trecut.

Fiind administratorul fondului cu capital de risc Black Sea Fund, principala forma de finantare este participarea la majorarea capitalului social al societatilor comerciale. Prin aceasta, fondul devine actionar minoritar pe o durata de patru - cinci ani. Dupa acest interval de timp, fondul isi vinde actiunile detinute pe o piata de capital organizata, ceilalti actionari avand dreptul de preemtiune la achizitia actiunilor.

Global Finance a realizat 40 de investitii, din care 14 in Europa de Est (opt in Romania, cinci in Bulgaria, si una in Polonia). Global Finance administreaza fonduri de aproximativ 350 milioane de dolari, din care aproape 90 de milioane de dolari sunt dedicati Europei de Est.

Mai mult de jumatate din aceste fonduri sunt contributii ale organismelor financiare internationale (BERD, IFC), precum si ale unor importante banci de investitii si fonduri de pensii din Europa si SUA.

Global Finance este administratorul a doua fonduri: Black Sea Fund, cu o capitalizare de 62 milioane de dolari, destinat Romaniei si Bulgariei si EuroMerchant Balkan Fund, pentru care investitiile in valoare de 28 milioane de dolari au fost complet realizate. Societatea are birouri in Atena, Bucuresti si Sofia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO