Companii

Gigantul energetic american Enron intra in Romania

19.07.2000, 00:00 94



Grupul american Enron Corp, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de energie electrica din lume, a intrat intr-un joint-venture cu SNP Petrom pentru furnizarea de energie electrica, devenind astfel cel de-al saselea furnizor independent de electricitate de pe piata romaneasca.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a acordat deja companiei nou formate, Petrom-Enron Gas SRL, licenta de functionare.

"Acestia sunt primii pasi pentru liberalizarea completa a pietei de energie electrica din Romania", a declarat ieri Alexandru Sandulescu, director in cadrul ANRE.

Un purtator de cuvant al Enron Europe a declarat Ziarului Financiar ca licenta de furnizare de energie electrica este doar prima etapa de dezvoltare a grupului american pe piata romaneasca. "Enron are proiecte mari pentru Romania care s-ar putea materializa prin realizarea unor investitii foarte mari, inclusiv implicarea in privatizarea din sectorul energiei electrice", spune purtatorul de cuvant.

Enron este unul dintre liderii mondiali atat in domeniul energiei electrice cat si al gazelor naturale si comunicatiilor, cu active totale in valoare de peste 34 miliarde dolari.

Grupul american General Motors, liderul mondial al industriei auto, a inregistrat in al doilea trimestru al exercitiului financiar curent un profit net de 1,8 miliarde de dolari, superior cu 5,9% rezultatului financiar consemnat in trimestrul corespunzator al anului 1999.

Cifra de afaceri a grupului a atins valoarea de 48,7 miliarde de dolari in al doilea trimestru al acestui an, in crestere cu 8,1% comparativ cu perioada similara a anului anterior.

Honda Motor, al doilea constructor auto din Japonia, va livra anual timp de cinci ani 90.000 de motoare cu sase cilindri in V si cutii de viteze automate catre GM, incepOnd cu 2003.

Cele doua concerne au parafat acordul ieri, formalizOnd astfel un pact anuntat in decembrie 1999 privind furnizarea reciproca de motoare. Aceasta este insa prima data cOnd Honda a dezvaluit formal dimensiunile contractului.

Motoarele furnizate de Honda vor indeplini normele de emisie stricte impuse de legislatia din California, una dinter cele mai exigente din lume in acest domeniu.

Conform acordului, Honda va procura motoare diesel de la constructorul nipon de autoutilitare Isuzu Motors Corp., o filiala a GM, insa datele acestor tranzactii nu au fost dezvaluite. Cele doua companii au anuntat de asemenea ca Honda va dota modelele Acura RL Luxury cu echipamentele de comunicatii OnStar produse de GM.

Pe de alta parte, alianta dintre constructorul italian de automobile Fiat si GM va fi finalizata in urmatoarele zile, conform lui Paolo Cantarella, directorul general al grupului italian.

Acordul prevede o participare de pOna la 20% a companiei americane la capitalul Fiat Auto, divizia de automobile a grupului italian, precum si achizitionarea de catre Fiat a unui pachet de 5,1% din actiunile General Motors.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO