Companii

Gigantul de modă C & A lucrează cu peste 30 de fabrici de haine şi pantofi din România

C&A nu este singurul care produce haine local, pentru ca apoi să le vândă în toată lumea. H&M, Zara, Marks & Spencer sau Debenhams sunt abonate la etichetele „Made in Romania”

C&A nu este singurul care produce haine local, pentru ca apoi să le vândă în toată lumea. H&M, Zara, Marks & Spencer sau Debenhams sunt abonate la etichetele „Made in Romania”

Autor: Cristina Roşca

22.06.2017, 18:30 962

♦ Grupul C & A este unul dintre cei mai mari jucători din moda europeană, cu circa 1.600 de magazine pe mai multe pieţe ♦ Local, grupul produce haine şi încălţăminte, lucrând cu peste 30 de fabrici din România ♦ Printre furnizori se numără atât companii mici, puţin vizibile în piaţă, cât şi fabrici cu sute sau chiar peste 1.000 de angajaţi.

Producătorul de îmbrăcăminte Zarah Moden din judeţul Co­vasna a terminat anul trecut cu afa­ceri de 140 mil. lei şi cu aproa­pe 800 de salariaţi.

Compania este nu doar una dintre cele mai im­portante nume din producţia locală de îm­brăcăminte şi încălţăminte, ci şi un mare angajator. Zarah Mo­den face parte dintr-un grup german care mai are local şi o altă fabrică, operată de o altă entitate juri­dică, New Fashion. Aceasta are peste 1.000 de salariaţi şi afa­ceri de 50 mil. lei.

Compania germană M-Fashion produce în România în cele două fabrici proprii 8.000 de perechi de pan­taloni pe zi, pe care îi vinde ulterior către 500 de parteneri comerciali din Europa de Vest, de Est şi Orientul Mijlociu, potrivit site-ului propriu al companiei, fabricile din România sunt singurele unităţi proprii de producţie ale nemţilor, conform aceleiaşi surse.

Cele două fabrici sunt doar două dintre cele peste 30 de unităţi de producţie cu care lucrează C & A în România, printre acestea numărându-se şi Romaniţa din Caracal sau Alex Conf din Călăraşi. Cele mai multe dintre aceste fabrici sunt amplasate în judeţele sărace ale ţării, în special în sudul şi estul României, unde producătorii de haine şi textile sunt prin­tre cei mai mari angajatori şi investitori locali. Dacă producătorii din industria auto au mers spre exemplu în special în Transilvania, iar cei din inginerie au preferat centrul şi vestul ţării datorită apropierii de Occident, textiliştii au „ocupat” Moldova şi Muntenia. Salariile sub medie, precum şi expertiza de dinainte de ’89 au făcut aceste zone să devină centre de producţie de haine pentru marii jucători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO