Companii

Gigantul canadian EnCana se uita spre piata de gaze

11.03.2005, 00:00 27


Compania canadiana EnCana, unul dintre cei mai mari producatori independenti de titei si gaze din America de Nord, vrea sa inceapa o productie de gaze in Romania, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).


EnCana este o companie cu venituri de peste 10,2 miliarde de dolari (9 miliarde de euro) si un profit net de 2,4 miliarde de dolari (2,1 miliarde de euro) in 2003. Valoarea bursiera a companiei listate pe Wall Street este de aproximativ 35 de miliarde de dolari.


O puternica delegatie a gigantului canadian, condusa de vicepresedintele companiei Mark Cooper, a vizitat recent Romania pentru a identifica posibilitatile de a produce gaze.


"EnCana s-a interesat de obtinerea unor concesiuni pentru producerea de gaze in Romania, insa nu prea avem ce sa le oferim. Din discutiile cu ei (canadienii - n.r.) a reiesit ca sunt interesati de un cadru mai larg in Romania decat de cel al operatiunilor de explorare, ceea ce ar putea indica un interes pentru Romgaz Medias. Atragerea unei companii de talia EnCana ar fi foarte benefica pentru Romania", afirma sursele citate.


Autoritatile romane se pregatesc sa scoata la vanzare Romgaz Medias, unul dintre cei mai mari producatori de gaze din regiunea Europei Centrale si de Est.


Deocamdata, pentru acest an este programata listarea unui pachet de pana la 5% din actiunile Romgaz Medias, una dintre cele mai profitabile companii aflate inca in portofoliul statului.


Scoaterea la vanzare a companiei ar putea atrage interesul altor giganti, deja intrati pe piata romaneasca precum Ruhrgas E.ON, care va prelua Distrigaz Nord, respectiv Gaz de France - care a achizitionat 51% din Distrigaz Sud.


"EnCana analizeaza activitati de explorare intr-un numar select de locatii la nivel international, insa datorita naturii competitive a acestui proces, cea mai mare parte a acestuia este confidentiala", au comentat pentru Ziarul Financiar oficialii companiei canadiene.


Canadienii tatoneaza piata romaneasca inca de anul trecut, cand se interesau de perimetrele disponibile aici pentru operatiuni de explorare si productie.


Piata de explorari si productie este insa aproape suprasaturata in Romania, dominata de cei doi mari producatori - Petrom si Romgaz Medias, respectiv operatorii straini deja prezenti cum ar fi Wintershall, Falcon Energy, Sterling Resources sau altii.


Conform ultimelor date, aproximativ trei sferturi din suprafata Romaniei sunt concesionate pentru derularea operatiunilor petroliere.


Investitiile companiilor in operatiuni petroliere pe piata romaneasca derulate din 1990 pana acum se apropie de 400 de milioane de dolari.


Printre cei care au mizat ca vor gasi rezerve importante de hidrocarburi se numara gigantul anglo - olandez Shell (cu investitii de peste 70 mil. $), Total (Franta), ConocoPhilips (SUA), Wintershall (Germania) sau companii de talie mai mica precum firma britanica Falcon (fost Ramco), Tullow Oil (Irlanda) sau Regal Petroleum (Marea Britanie).


Piata de gaze din Romania este cotata ca una dintre cele mai atractive in acest moment, pe de o parte datorita faptului ca rezervele sale sunt mai mari decat ale altor state din regiune, iar pe de alta parte, pentru ca intrarile investitorilor strategici se produc cu mare intarziere fata de pietele vecine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO