Companii

Gherghina: Salariile nete au crescut prin deduceri în medie cu 14%, după reduceri în medie cu 24%

Salariile nete au crescut diferit după aplicarea majorării de15% deoarece fiecărui bugetar i se deduce o sumă din impozit, înfuncţie de numărul copiilor aflaţi în întreţinere şi cuantumulsalariului, fapt ce a condus în luna ianuarie la o creştere mediede 14% a salariilor nete în sistemul public.

Explicaţia a fost prezentată miercuri seara, după şedinţaGuvernului, de către secretarul de stat în Ministerul FinanţelorGheorghe Gherghina.

Potrivit acestuia, salariile nete au avut o evoluţie diferită dela o persoană la alta în funcţie de situaţia impozitului şi asumelor care se deduc din impozit, stabilite din 2005 prin CodulFiscal şi ordinul ministrului de resort.

"Acele sume au fost stabilite tocmai când s-a introdus impozitulde 16% pentru cei care nu plăteau 16% în momentul respectiv. Ca sănu plătească mai mult, s-au stabilit sume deductibile din salariulla calculul impozitului. Aceste sume deductibile sunt între 250lei, pentru persoanele care au sub 1.000 lei şi nu au niciun copilîn întreţinere, şi ajung la 650 lei, pentru persoanele care au 4sau mai mulţi copii în întreţinere şi au sub 1.000 lei salariu", aspus Gherghina.

Acesta a susţinut că, în luna iulie, la momentul aplicăriireducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, persoanele cu asemeneadeduceri salariale au avut de fapt o reducere mai mică de 25% asalariilor.

"De exemplu, persoana care avea 1.116 lei, un profesor debutant,când i s-a redus cu 25%, netul nu i s-a redus cu 25%, s-a redus cu22%, pentru că a intrat în altă sumă de deducere. Aceeaşi persoanăa câştigat atunci 3 puncte procentuale, deci nu i s-a redus cu 25%,s-a redus numai cu 22%, iar acum, de exemplu, netul nu i-a crescutcu 15%, ci cu 13,5%", a declarat secretarul de stat.

El a afirmat că deducerile sunt aplicate până la salariul de3.000 lei, iar "toţi salariaţii care au avut şi care au 3.000 leisalariu nu au deduceri, iar atât salariul brut, cât şi salariul netau crescut acum cu 15%".

Gherghina a prezentat şi o situaţie a majorării a salariului netîn sistemul bugetar, arătând că media a fost de 14%. Citiţi maimult despre majorările de salarii din sectorul public pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO