Companii

Gerul a ajuns si pe Bursa

13.12.2001, 00:00 19



In urma deciziei Guvernului de a diminua presiunea gazelor la marii consumatori, mai multe societati listate pe Bursa au inceput sa inregistreze diminuari ale activitatii, urmand inevitabil si pierderile financiare.

Printre cele mai afectate sunt combinatele producatoare de ingrasaminte Azomures, Amonil si Sofert.

Azomures, cel mai mare consumator eligibil de gaze naturale cu 562,14 miliarde de metri cubi anul acesta, si-a redus productia la jumatate.

In prezent, cantitatea de gaz metan furnizata combinatul chimic Azomures este de 60% din minimul necesar. In mod normal, combinatul are nevoie de cel putin 110 mii de metri cubi pe ora, insa de luni dupa-amiaza Azomures primeste doar 61 de mii de metri cubi la fiecare ora.

Conducerea fabricii s-a declarat ingrijorata de perspectiva ca aceasta situatie sa se mentina pe o perioada mai indelungata. Productia intreprinderii, de 6.000 de tone de ingrasaminte chimice pe zi, s-a redus la 3.000 de tone.

Potrivit conducerii intreprinderii, daca se va ajunge la intreruperea furnizarii gazului metan, sistarea productiei si apoi reluarea acesteia, combinatul ar inregistra pierderi de cel putin un milion de dolari. In plus, ar trebuie trimisi in concediu mai multi angajati.

Brokerii sunt de parere ca diminuarea activitatii Azomures va avea un impact mic in piata.

"In momentul aparitiei in presa a stirilor despre Azomures, pretul actiunilor va scadea, dar scaderea va fi de scurta durata", a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.

In sedinta de ieri, actiunile Azomures au fost cotate intre un minim de 1.420 si un maxim de 1.460 de lei/actiune. Ultima tranzactie de ieri s-a incheiat la 1.440 de lei/actiune, in crestere cu 2,9% fata de marti. S-au tranzactionat 49.100 de actiuni in valoare de 70,7 milioane de lei.

Anul acesta a fost unul de gratie pentru Azomures, reusind sa-si plateasca, dupa o lunga perioada de timp, dividendele.

Societatea a inregistrat pe primele noua luni ale acestui an un profit net de 213,4 miliarde de lei, in crestere cu 68% fata de perioada similara a anului trecut.

Calculat in dolari, profitul net a crescut cu 22,73%, de la 6,16 la 7,56 milioane de dolari.

In perioada ianuarie-septembrie 2001, Azomures a vandut ingrasaminte in valoare de 2.967 miliarde de lei, in crestere cu 56,7% fata de primele noua luni 2000. In termeni reali cifra de afaceri a societatii a crescut cu 15,97% de la 90,6 la 105 milioane de dolari.

"Societatea are perspective bune. Anul viitor agricultura romaneasca va primi peste 200 de milioane de dolari prin programul Sapard. O parte din acesti bani se vor indrepta spre ingrasaminte, ceea ce inseamna ca vanzarile Azomures vor creste anul viitor", este de parere Valentin Ionescu.

Sofert Bacau, al treilea consumator eligibil de anul acesta, functioneaza la cota de avarie.

"In prezent nu producem nimic si ardem gazul de pomana pentru mentinerea temperaturii instalatiilor", a declarat o sursa din cadrul combinatului.

Conform aceleiasi surse, situatia dureaza de sambata, neintrevazundu-se nici o solutie prea curand.

Sofert a obtinut anul trecut un profit net de 4 miliarde de lei la o cifra de afaceri de 1.051 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO