Companii

Gelu Tofan a vandut 4 hectare de teren in sudul Capitalei

09.02.2006, 20:31 349

Nou intrat in afacerile cu terenuri, omul de afaceri Gelu Tofan a vandut saptamana trecuta primele doua parcele, de cate doua hectare, dintr-o suprafata de 40 de hectare apartinand societatii Danubiana, cu 31,5 euro/mp.

Tranzactia a avut o valoare de aproximativ 1,25 milioane de euro.

"Este o dovada ca si sudul orasului Bucuresti are doza sa de atractivitate si ca interesul este in crestere. Preturile zonei au crescut in ultimul an de la 8 euro/mp la peste 30", a spus omul de afaceri. "Cumparatorii sunt o companie germana si o societate din Romania detinuta de o companie multinationala, care au achizitionat terenurile pentru activitati de productie", a adaugat Tofan.

Cele 1,2 mil. euro obtinute in urma tranzactiei vor fi folosite pentru restrcturarea fabricii Danubiana, specializata in proiectarea si productia de anvelope pentru autoturisme de teren, camioane, autobuze, tractoare si masini agricole. Gelu Tofan a decis ca din cele circa 100 de hectare de teren, aflate pe platforma Danubiana, sa vanda circa 40 de hectare, iar pe alte 35 sa dezvolte un proiect rezidential, Diamant. Acesta prevede construirea a 476 de locuinte, acordul de finantare cu o banca din Romania fiind deja semnat; la finele lunii februarie proiectul va obtine Planul de Urbanism General - PUZ. Initial, Gelu Tofan intentiona sa infiinteze la Danubiana un parc industrial, idee la care a renuntat.

"Am descoperit ce inseamna afacerile cu terenuri, investitorii au un sistem de punctaj pentru facilitatile oferite, pentru apropierea de calea ferata, pentru distanta fata de oras sau pentru rata de navetisti", spune Tofan. Danubiana se afla in orasul Popesti-Leordeni, la 8 kilometri de Bucuresti.

Terenurile aflate in zona de sud a Capitalei au preturi de zece ori mai mici decat cele din nordul Bucurestiului. Tot saptamana trecuta Gigi Becali, patronul clubului de fotbal Steaua, a vandut o suprafata de cinci hectare de teren pentru 16 mil. euro unui fond de investitii elen, Global Emerging Property Fund (GEPF), pentru dezvoltarea unui proiect comercial.

GEPF este administrat de Global Finance.

Gelu Tofan a decis sa isi restructureze afacerea cu anvelope, prin desprinderea acesteia din structura grupului sau de companii. Noua entitate se va numi Tofan Tyre Business, urmand sa grupeze fabricile implicate in afacerea de baza, cum ar fi Danubiana si Tofan Grup International.

Pentru conducerea afacerii Gelu Tofan l-a angajat pe Guido Castellucio, managerul care a restructurat Fibrex Savinesti. Suma totala pe care omul de afaceri vrea sa o investeasca in afacere este de circa 22 mil. euro, cu precadere la Danubiana si in reteaua de distributie.

Gelu Tofan spune ca grupul sau a traversat o perioada mai dificila in ultimii doi ani, din cauza mai multor schimbari in parteneriatul industrial si managementul asociat, atat la varf cat si la nivel operativ; toate aceste schimbari au dus la lipsa unei continuitati si la rezultate nesatisfacatoare.

Gelu Tofan este implicat in acest moment intr-o disputa cu unul dintre fostii sai parteneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO