Companii

GE Real Estate intra pe piata imobiliara locala cu 175 de milioane de euro

28.06.2007, 19:16 20

Divizia din Europa Centrala si de Est a General Electric Real Estate si Helios Phoenix au infiintat un joint venture, care va aloca 175 mil. euro pentru dezvoltarea de centre logistice in Romania, decizie care marcheaza intrarea GE pe piata imobiliara romaneasca.
Compania mixta va dezvolta, in orase mari din Romania, sapte depozite pentru activitati de logistica si distributie, de clasa A, cu o suprafata totala de 315.000 metri patrati. Unitatile vor avea acces la autostrazi si la drumurile importante, iar unele vor fi localizate in apropierea aeroporturilor.
Primele proiecte vor fi realizate in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov si Cluj.
Decizia de a realiza proiectele a fost determinata de cresterea cererii pentru depozite industriale de calitate ridicata si pentru centre de logistica, in contextul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a avansului economic rapid din regiune.
"Aceste dezvoltari vor reprezenta primul portofoliu de depozite de logistica programat in Romania, o piata unde oferta este insuficienta la momentul actual. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va contribui la accelerarea Produsului Intern Brut si la cresterea consumului si a cererii de spatii logistice", a declarat Karim Habra, managing director al GE Real Estate Central and Eastern Europe.
Romania reprezinta a opta piata din regiune pentru GE Real Estate, iar grupul urmareste extinderea prezentei prin parteneriate cu firme care au experienta pe piata locala, precum Helios Phoenix.
Phoenix Real Estate este prezenta pe piata romaneasca din 2001, dezvoltand deja peste 60.000 de metri patrati de unitati de depozitare si de logistica. Helios Properties, din Marea Britanie, a dezvoltat pana in prezent peste doua milioane de metri patrati de spatii industriale.
Helios Properties si Phoenix Real Estate au format in 2006 o companie mixta pentru dezvoltarea, in Romania, a depozitelor industriale si a proprietatilor din domeniul logisticii. GE Real Estate a fost asistata de DTZ Romania in realizarea tranzactiei.
Stocul de spatii industriale si de logistica din Romania se ridica la 1,8 milioane de metri patrati, dintre care circa 250.000-300.000 de metri patrati in Bucuresti. Deficitul de spatii industriale de pe piata locala a atras tot mai multi jucatori straini, precum Prologis (SUA), CTP Invest (Cehia) sau Teesland IOG (Marea Britanie) care au anuntat investitii de sute de milioane de euro in dezvoltarea unor proiecte pe piata locala.
Divizia de afaceri imobiliare a gigantului american GE a realizat investitii de peste un miliard de euro in sectorul proprietatilor de retail, birouri, constructii industriale si de logistica, in Cehia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia si Romania.
GE Real Estate, prezenta in 28 de state din America de Nord, Europa, Asia si Australia, controleaza active in valoare de 59 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO