Companii

Furnizorul de inputuri pentru agricultură Agrotex Satu Mare a ajuns la afaceri de peste 763 mil. lei în 2022, plus 10,8%

Furnizorul de inputuri pentru agricultură Agrotex Satu...

Autor: Laurentiu Cotu

17.11.2023, 00:00 95

Furnizorul de inputuri pentru agricultură Agrotex din Carei, judeţul Satu Mare, deţinut de Adrian Mircea Lăţa în ascoiere cu Florentina Lăţa şi Mirela Dana Savinescu, a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 763,4 mil. lei (149,3 mil. euro), în creştere cu 10,8% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de aproximativ 689 mil. lei (140 mil. euro), potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Agotex a realizat în 2022 un profit net de 43,1 mil. lei (8,7 mil. euro), în uşoară creştere faţă de anul precedent, conform datelor publice. Compania a ajuns anul trecut la un număr mediu de 121 de angajaţi.

Agrotex este membră a unui grup de firme din care mai fac parte Vestagrar, Nord Grain şi Agricola Tiream, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Agrotex se ocupă de comerţul cu inputuri pentru agricultură: seminţe de grâu, porumb, floarea soarelui, soia, rapiţă, regulatori de creştere şi fertilizanţi foliari, tratamente sămânţă, adjuvanţi, pesticide şi insecticide de uz veterinar şi domeniu public. Portofoliul companiei include produse de la Azomureş, Pioneer, DuPont, Monsanto, Bayer, Syngenta, BASF, Caussade, KWS, Adama, Timac Agro, Holland Farming, Limagrain, Nufarm sau Euralis.

Agrotex a fost înfiinţată în anul 1992, cu principal domeniu de activitate comerţ cu ridicata al produselor chimice. Compania este deţinută de Adrian Mircea Lăţa, Florentina Lăţa şi Mirela Dana Savinescu, administratorul unic fiind Adrian Mircea Lăţa. Cei mai mari traderi de cereale din România sunt COFCO International (fosta Nidera), parte a grupului chinez cu acelaşi nume, ADM România Trading, parte a grupului ADM din SUA, şi Ameropa Grains, deţinut de grupul cu acelaşi nume din Elveţia, care sunt şi cei mai mari exportatori de cereale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO