Companii

Furnizorii de produse medicale vor incepe anul viitor cu un boicot

11.12.2003, 00:00 20



Companiile membre ale Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) au anuntat ca vor sista, din ianuarie 2004, livrarile catre spitalele care au datorii din 2002 si ameninta ca nu vor participa la licitatiile organizate de respectivele unitati.



Membrii AFPM sunt nemultumiti de faptul ca, desi ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, si fostul ministru interimar al Sanatatii Ionel Blanculescu au declarat ca vor achita in noiembrie datoriile acumulate de spitale, astfel incat anul viitor sa inceapa fara restante, demnitarii nu s-au tinut de cuvant.



Arieratele la nivelul anului 2002 erau de 9.195,7 miliarde de lei, suma din care s-a platit 4.000 de miliarde de lei, furnizorii de produse medicale primind doar 25-30% din totalul pe care il aveau de incasat la 31 dedembrie 2002, a declarat Ioan Ciceala, vicepresedintele AFPM.



Potrivit reprezentantilor asocialtiei, dupa ultimul control efectuat in unitatile sanitare din Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Autoritatea Nationala de Control, a rezultat ca datoriile ramase neachitate se ridica la 5.195,6 miliarde de lei, dar ca vor putea fi platite doar 3.730,2 miliarde, restul de 1.407,4 miliarde fiind declarate ca arierate acumulate de baza de documente emise fara respectarea procedurilor legale de achizitii, deci aceasta suma ramane neplatita.



In plus, din restul de peste 5.000 de miliarde neachitate, in ultima sedinta a Executivului s-a aprobat plata a doar 1.800 de miliarde de lei. In aceste conditii, reprezentantii AFPM isi rezerva dreptul de a sista livrarile catre spitalele cu datorii si, mai mult din 2004, vor incheia contracte numai pentru 30 de zile, sustin reprezentantii asociatiei.



Presedintele CNAS, Cristian Celea, a declarat ca, in ultima sedinta de Guvern, a fost aprobata achitarea unei restante de 525 de miliarde de lei, intrucat acestea sunt posibilitatile financiare din acest moment. Diferenta de la 523 de miliarde pana la aproape 2.000 de miliarde de lei va fi alocata pentru plata salariilor restante, a celui de al 13 salariu pentru 2002 si drept rectificare bugetara pentru serviciile de ambulanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO