Companii

Furnizorii de echipamente pentru parcuri solare: Piaţa va ajunge anul viitor la 650 mil. €

Furnizorii de echipamente pentru parcuri solare: Piaţa va ajunge anul viitor la 650 mil. €

Autor: Roxana Petrescu

23.11.2012, 00:05 856

Furnizorii de echipamente şi servicii pentru proiecte de energie solară cred că 2013 va aduce o creştere semnificativă a pieţei faţă de 2012, estimările vizând montarea a mai bine de 500 MW anul viitor, ceea ce înseamnă investiţii de circa 650 de milioane de euro. Până acum, investiţiile realizate în acest sector nu au fost mai mari de 40 de milioane de euro.

"Ne aşteptăm ca anul viitor piaţa proiectelor solare să ajungă la 500-600 MW, iar noi ne dorim cel puţin 10% din această capacitate", a declarat Thomas Melitsis, directorul general al companiei Egnatia România, firmă care se ocupă cu întreg procesul de construire a unui parc solar. Compania este prezentă la Renexpo, târgul desfăşurat în perioada 21-23 noiembrie la Bucureşti, dedicat energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

Egnatia a finalizat deja un parc solar de 1,7 MW în comuna Lechinţa din Bistriţa Năsăud, investiţia aparţinând Casei de Investiţii Alianţa, o companie cu capital privat românesc specializată mai ales în domeniul imobiliar.

Reprezentantul Egnatia spune că până la finalul acestui an compania va mai finaliza pentru alţi investitori trei parcuri solare cu o capacitate cumulată de 10 MW şi că are con­tracte ferme pentru anul viitor de 25 MW. Potrivit specialiştilor din piaţă, investiţia într-un megawatt de capacitate într-un parc solar este de circa 1,3 - 1,4 mil. euro, costul tehnologiei solare scăzând drastic de la nivelul de 4 milioane de euro atins în 2010.

Potrivit celor mai recente informaţii dis­ponibile, la finalul lunii trecute în Ro­mânia funcţionau 25,5 MW montaţi în parcuri solare, ceea ce înseamnă investiţii de sub 40 mil. euro, un nivel infim faţă de boomul care era aşteptat în această industrie.

"Cred că avem totuşi o piaţă foarte puternică pentru energia solară în sud-estul Europei. Toţi credem că România va creşte semnificativ, aşa că mă aştept ca anul viitor piaţa să ajungă la circa 500 MW instalaţi. Din această capacitate ne aşteptăm să putem livra echipamente pentru circa 50-100 MW", a declarat la rândul său Michael Groll, head of global marketing în cadrul REFUsol, o companie germană specializată în producţia de invertoare, un echipament care converteşte curentul realizat în panourile fotovoltaice în energie care să poată fi injectată în sistemul energetic naţional. REFUsol este unul dintre cei mai mari trei furnizori de astfel de echipamente pentru industria solară la nivel mondial. Potrivit reprezentantului companiei, până acum echipamentele REFUsol au fost implementate în proiecte solare cu o capacitate de 4,3 MW în România.

"Acum avem în derulare trei proiecte. Primul are o capacitate de 6 MW în Vărăşti, Giugiu şi va fi finalizat în trei săptămâni. Al doilea parc are o capacitate de 3 MW şi va fi amplasat în Lechinţa, în Bistriţa Năsăud. Aceasta este practic a doua parte a parcului finanţat de Casa de Investiţii Alianţa. Al treilea parc are o capacitate de 1 MW şi va fi amplasat în Târgu Frumos, Iaşi. Pentru anul viitor avem contracte ferme pentru 25 de MW, dar ne aşteptăm la mult mai mult de atât, la cel puţin 10% din ceea ce estimăm că se va monta în România în 2013", a mai precizat reprezentantul Egnatia.

Dincolo de proiectele solare dezvoltare pe pământ, acolo unde sunt necesare cam două hectare pentru fiecare MW de capacitate, specialiştii din piaţă vorbesc despre un nou segment al pieţei care are un potenţial bun de dezvoltare şi anume cel al proiectelor pe acoperişurilor marilor clădiri. Deja un prim pas în acest sens a fost făcut de lanţul de magazine cash&carry Selgros care a anunţat că va monta panouri solare pe mai bine de jumătate din unităţile pe care le are în România.

"Până la sfârşitul anului Luxten îşi va acoperi clădirile din Bucureşti cu panouri solare. Un proiect de dimensiuni mai mari, de circa 1,4 MW va fi realizat anul viitor pe acoperişul fabricii AEM (care face parte tot din grupul Luxten - n.red.) din Timişoara", a declarat Andreas Laspadakis, directorul general al firmei elene Etem Building Systems. Firma livrează structurile metalice pentru susţinerea panourilor solare. Luxten administrează sistemul de iluminat public din mai multe oraşe, printre care Bucureşti, Craiova, Constanţa şi Oradea. Compania are activităţi de furnizarea a electricităţii, iluminatului public, producţia de de surse de lumină, accesorii, corpuri şi stâlpi şi de aparate de măsură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO