Companii

Friesland si-a injumatatit profitul la Targu Mures

Friesland si-a injumatatit profitul la Targu Mures

Printre marcile comercializate de grupul olandez Friesland in Romania se numara produsele lactate Milli si Oke

24.10.2006, 18:55 57

Compania Industrializarea Laptelui Targu Mures, controlata de grupul olandez Friesland, a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de doua ori mai mic comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la aproape 0,8 milioane de euro (2,8 milioane de lei).
Producatorul de lactate a mers pe pierdere in trimestrul al treilea al acestui an, care s-a ridicat la circa 81.700 de euro (0,28 milioane de lei). Cu toate acestea, vanzarile companiei la noua luni s-au majorat cu circa 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de peste 23,5 milioane de euro (83,4 milioane de lei), iar reprezentantii companiei estimau ca pana la sfarsitul anului aceasta va depasi 100 de milioane de lei.
Compania obtinuse profituri de doua ori mai scazute si la jumatatea anului, reprezentantii acesteia punand atunci reducerea castigurilor pe seama cresterii mai rapide a costurilor decat a veniturilor. Astfel, cheltuieli mai mari au fost inregistrate in principal la cele cu personalul, cu energia electrica si pentru achizitia de marfuri.
Grupul Friesland, cel mai mare jucator de pe piata de lactate, vrea sa investeasca circa 6 milioane de euro in acest an, cea mai mare parte a acesteia urmand sa fie directionata catre fabricile din Bacau si Targu Mures, conform lui Gerbrant de Boer, directorul general al grupului.
Friesland Foods Romania detine 7 fabrici de produse lactate in Transilvania si Banat, in retehnologizarea carora a investit anual intre 2 si 3 milioane de euro. Cu toate acestea, la mijlocul lunii mai, reprezentantii grupului si-au anuntat intentia de a investi 4 milioane de euro pentru modernizarea fabricii din Targu Mures.
Grupul Friesland a intrat pe piata romaneasca in 2001, prin preluarea unor operatiuni detinute de Nutricia Dairy and Drinks, care a renuntat la operatiunile pe sectorul lactatelor din Europa Centrala si de Est.
Printre marcile comercializate de grupul olandez Friesland in Romania se numara produsele lactate Milli si Oke, precum si batoanele de ciocolata Dots sau pudra de cafea Completa.
Contactata de ZIARUL FINANCIAR, conducerea companiei nu a comentat rezultatele pana la inchiderea editiei. Grupul olandez Friesland detine peste 90% din capitalul social al producatorului de lactate.
Actiunile Industrializarea Laptelui Targu Mures sunt cotate pe piata RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la un pret de 0,65 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO