Companii

Frica majoreaza piata de paza si securitate la peste 300 de milioane de euro

Frica majoreaza piata de paza si securitate la peste 300 de milioane de euro

Liviu Tarsea, country manager al Group 4 Securicor : Cresterea salariilor si cresterea preturilor au pus in circulatie o masa mai mare de bani, iar odata cu majorarea investitiilor in retail, in constructii s-au creat mai multe oportunitati, precum si nevoia de securitate, transport de bani sau colectare de bani.

22.05.2007, 17:41 233

Cresterea puterii de cumparare a condus la majorarea cererilor de servicii de paza si securitate, pentru ca romanii au din ce in ce mai multi bani si din aceasta cauza a inceput sa le fie frica, potrivit jucatorilor de pe piata.
Astfel, piata de paza si securitate va depasi 300 de milioane de euro in acest an, in crestere cu circa 40-50% fata de anul precedent, odata cu cresterea nivelului de trai.
"In prezent circula foarte multi bani pe piata, fapt care a permis o crestere a serviciilor de procesare de bani. Cresterea salariilor si cresterea preturilor au pus in circulatie o masa mai mare de bani, iar odata cu majorarea investitiilor in retail, in constructii s-au creat mai multe oportunitati, precum si nevoia de securitate, transport de bani sau colectare de bani", a declarat pentru ZF Liviu Tarsea, country manager pentru Romania al grupului danez Group 4 Securicor (G4S).
Practic, odata cu trecerea la moneda europeana si cu deschiderea granitelor catre UE, Romania va deveni o tara preferata pentru tranzit de catre cei care comit infractiuni, fapt care va conduce la o majorare a cererilor de servicii de profil.
Piata de servicii de paza si securitate a ajuns anul trecut la 200-220 milioane de euro, dublu fata de anul precedent. "Piata de paza si securitate s-a dublat anul trecut, datorita intensificarii investitiilor in sectorul privat. S-au construit foarte multe hipermarketuri, proiecte rezidentiale, iar numarul corporatiilor care au intrat pe piata locala a condus la o crestere a cererii de servicii de paza si securitate", spune Tarsea.
In plus, intrarea pe piata romaneasca a unor giganti mondiali precum Securitas (Suedia), Group 4 Securicor (Danemarca) sau Prosegur (Spania) a condus la maturizarea pietei de profil.
"Piata de securitate se va polariza in trei ani de zile, pentru ca jucatorii mari ii vor absorbi pe cei mici. Astfel, se va crea o concurenta benefica pentru toti jucatorii de pe piata de paza si securitate, pentru ca va creste calitatea serviciilor", spune Tarsea.
G4S va investi pana la sfarsitul anului acesta 14-15 milioane de euro in achizitionarea a doua-trei companii medii si mari de paza si securitate. "Este nevoie sa continuam procesul de achizitie, pentru ca sectorul de paza si securitate se va dezvolta puternic in urmatorii ani. Optiune de vanzare pe piata exista, insa observam ca e foarte greu de gasit o companie viabila. Insa anul acesta am gasit doua-trei companii interesante pentru noi", afirma Tarsea. Group 4 Securicor a investit pana in prezent 12 milioane de euro pentru achizitionarea companiei APS Valahia si pentru dezvoltarea afacerii.
G4S Cash Services, divizia de procesare de bani, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 19,3 mil. euro, in crestere cu circa 70% fata de anul precedent, in timp ce G4S Security Services, divizia de paza si securitate, a inregistrat o cifra de afaceri de 12 mil. euro, dublu fata de anul trecut. "Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat pe de o parte faptului ca anul trecut am majorat pretul prestatiilor cu circa 42-44%, pentru ca a crescut salariul minim, iar pe de alta parte faptului ca am castigat cateva contracte importante", explica Tarsea. In plus, dezvoltarea retelelor de sucursale bancare a contribuit la majorarea afacerilor G4S, avand in vedere ca firma are un portofoliu de clienti aproape majoritar bancar.
G4S estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri totala de 47 de milioane de euro, in crestere cu circa 50% fata de 2006. "Pentru 2007 ne-am bugetat o crestere de 22% a diviziei de servicii de paza si securitate si o majorare de 70% a cifrei de afaceri pentru cash services", spune Tarsea. Salariul mediu pentru un angajat in sectorul de paza si securitate este de circa 650 de lei (190 de euro), in aceasta piata fiind angajati circa 120.000 de oameni, potrivit reprezentantilor G4S. Danezii au intrat pe piata romaneasca in 2002 dupa ce au achizitionat agentia particulara de securitate, printr-o tranzactie in valoare de circa 2 mil. dolari.
In urma tranzactiei, Liviu Tarsea, fost cadru al SPP, a vandut 90% din actiunile companiei Valahia, iar sotia sa restul de 10%, in calitate de asociat, catre danezi. Ulterior a intrat pe piata si Prosegur, care a cumparat impreuna cu fondul de investitii spaniol GED II Eastern Fund II compania Dragon Star, actuala Rosegur.
Cea mai recenta tranzactie a fost facuta anul acesta de compania suedeza de servicii de securitate Securitas, care a cumparat 55% din actiunile firmei romanesti de profil CPI Security Group, de la actionarul unic Adrian Bogdan Marinescu, pentru circa 1,5-1,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO