Companii

Frauda la case mari: Sotheby's si Christie's, acuzate ca au castigat nepermis 400 de milioane de dolari

04.05.2001, 00:00 23



Fostii conducatori ai celor mai mari case de licitatii din lume, Sotheby's si Christie's, au fost inculpati de pact fraudulos de catre un Mare Juriu Federal din New York.

Alfred Taubman, presedintele Sotheby's intre 1983 si 2000 si Anthony Tennant, presedinte al Christie's in perioada 1993-1996, sunt acuzati ca s-au inteles pentru a fixa acelasi nivel al comisioanelor pentru clientii care doreau sa vanda obiecte de arta, bijuterii sau mobilier, a precizat Departamentul Justitiei.

Alfred Taubman, cetatean american si Anthony Tennant, din Marea Britanie, au comis aceasta frauda in Statele Unite si in strainatate intre 1993 si 1999, incalcand astfel legile antitrust americane.

Cei doi risca o pedeapsa de maxim trei ani de inchisoare si o amenda de 350.000 de dolari, care ar putea fi dublata, in functie de pierderile provocate clientilor de aceasta frauda. Ancheta in acest caz a fost condusa de FBI si de sectia Antitrust a Departamentului de Justitie.

"In cursul acestor sase ani de frauda internationala, Sotheby's si Christie's au incasat numai din Statele Unite cel putin 400 de milioane de dolari comisione necuvenite", subliniaza Departamentul Justitiei.

Potrivit comunicatului, cele doua societati colaborau pentru a deprecia valoarea ofertelor facute vanzatorilor de obiecte de arta, provocand astfel pierderi victimelor lor.

"Acest dosar va arata ca inculpatii erau specialisti in arta fixarii preturilor", a precizat James Griffin, reponsabil cu cazurile de incalcare a legilor antitrust.

Potrivit actului de acuzare, Taubman si Tennant s-au intalnit de mai multe ori, atat in Statele Unite, cat si in alte parti pentru a discuta nivelul comisioanelor aplicate clientilor lor.

"S-au inteles pentru a face sa scada preturile, fixand nivelul comisioanelor si au schimbat informatii privind clientii" in scopul de a obtine de la ei sume mai importante.

Anthony Tennant, un adevarat lider al oamenilor de afaceri din Marea Britanie, a refuzat sa raspunda acuzatiilor. Conform cotidianului britanic Financial Times, el a spus apropiatilor sai ca este nevinovat, dar, la cei 70 de ani ai sai, nu este in stare sa suporte o batalie juridica in Statele Unite.

Se pare ca Tennant a fost informat ca nu poate fi extradat in SUA, deoarece, desi in America acuzatiile de incalcare a legislatiei antitrust sunt fapte penale, in Europa acestea sunt de natura civila.

Fostul sef al Christie's sustine ca nu s-a intalnit niciodata cu Diana Brooks, fost director executiv al Sotheby's, care a fost acuzata intr-un alt proces, inceput in octombrie anul trecut.

De asemenea, Tennant a mai spus ca nu a discutat o politica de fixare a preturilor, nici cu Taubmann, nici cu altcineva.

Actualul presedinte al Sotheby's, Michael Sovern, a precizat intr-un comunicat publicat la mijlocul acestei saptamani ca nici unul dintre angajatii sai nu a fost implicat in aceasta afacere si ca intregul sau personal raspunde "celor mai inalte norme etice".

El insista pe faptul ca Taubman nu a incetat niciodata sa-si sustina nevinovatia.

Taubmann este un mogul al magazinelor de tip mall din Detroit si un cunoscut filantrop, care a fost recrutat de Sotheby's in 1983, cand casa de licitatii avea de furca cu o oferta ostila de preluare.

El s-a declarat "surprins si foarte dezamagitde acuzatiile aduse", sustinand ca este "absolut inocent". Taubmann spune ca "orice lucru facut de Brooks a fost facut pe cont propriu si fara autorizarea mea".

Cele doua societati, care oficial isi disputa in fiecare an locul numarul unu in lume in domeniul licitatiilor, detin in total 95% din cifra de afaceri a licitatiilor mondiale de opere de arta, estimata la aproximativ patru miliarde de dolari pe an.

Christie's, trecuta in 1998 sub controlul omului de afaceri francez Francois Pinault, a acceptat sa colaboreze cu anchetatorii federali, in schimbul unei "imunitati conditionate". Sotheby's este in prezent o societate cotata pe Wall Street, iar actionarul majoritar este chiar Alfred Taubman.

Anul trecut, cele doua companii au obtinut rezultate oarecum contrarii. Sotheby's a inregistrat o puternica scadere a cifrei sale de afaceri in anul 2000, totalul tranzactiilor desfasurate de aceasta societate anul trecut ajungand la 1,9 miliarde de dolari.

Christie's a anuntat, spre deosebire de rivala sa, o cifra de afaceri record in anul 2000, de peste 2,3 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO