Companii

Fraţii Penescu renunţă la ideea redeschiderii hipermarketurilor Pic, aflate în insolvenţă

13.07.2010, 23:33 97

AcŢionarii reţelei de hipermarketuri Pic, aflată în insolvenţă,au renunţat la planurile de redeschidere a magazinelor din Craiovaşi Piteşti anunţate în urmă cu două luni.
"Deocamdată suntem în aşteptare, din cauza arestării fratelui meu(Cornel Penescu - n. red.) şi a condiţiilor neprielnice din piaţă",a declarat Ilie Penescu, coproprietarul grupului Pic dinPiteşti.
Cornel Penescu, finanţatorul echipei de fotbal FC Argeş şicoproprietarul grupului Pic, şi Liviu Făcăleaţă - fostul directoral companiei - au fost eliberaţi la începutul anului, după aproapenouă luni petrecute în arest pentru acuzaţii de mituire a unorarbitri din fotbal. Ei au fost arestaţi din nou în luna mai, ladoar câteva săptămâni de la anunţul redeschiderii magazinelor Pic,dar între timp au fost eliberaţi în urma recursului avocaţilor ladecizia de arestare.
Reţeaua Pic număra la începutul lui 2009 cinci unităţi, situate înoraşele Piteşti, Craiova, Brăila, Oradea şi Călăraşi.
Retailerul a intrat în insolvenţă la cererea acţionarilor în lunanoiembrie a anului trecut, lăsând blocate datorii de aproximativ400 la furnizori şi bănci.
"Estimăm valoarea totală a datoriilor Pic către furnizori şi băncila aproximativ 80 mil. euro", a declarat anterior SperanţaMunteanu, Senior Director al Grupului de Servicii de RestructurareaAfacerii în cadrul PricewaterhouseCoopers România (PwC), care aprecizat că tabelul creanţelor nu a fost încă finalizat.
Acţionarii retailerului din Piteşti intenţionau ca, din luna iunie,să opereze magazinele redeschise printr-o altă firmă, MunteniaHypermarket, controlată de mai mulţi membri ai familiei Penescu,însă PwC - administratorul judiciar al companiei Pic SA - s-a opusacestor planuri.
"Cu mai puţin de 60 de zile înainte de declanşarea proceduriiinsolvenţei a companiei Pic SA, locaţiile din Craiova şi Călăraşiau fost aportate către două vehicule în care fraţii Penescu deţinmajoritatea părţilor sociale. PwC, în calitate de administratorjudiciar al PIC SA, consideră aceste tranzacţii ca fiind efectuateîn dauna creditorilor şi, pe cale de consecinţă, a decis săiniţieze anularea în instanţă a acestor operaţiuni", a afirmat înurmă cu câteva săptămâni Speranţa Munteanu.
Retailul a fost din 2004 businessul de bază al grupului dinPiteşti. Pic avea la finele lui 2008 aproximativ 3.000 de angajaţişi rulaje de 150 mil. euro, cele cinci hipermarketuri generândpeste 80% din cifra de afaceri.
În 2007, cele mai mari active deţinute la acel moment de grup,patru hipermarketuri cu galerii comerciale, erau evaluate la 70-80mil. euro, două dintre acestea fiind aduse ca aport la capitalulsocial. Înainte de a cere intrarea în insolvenţă, fraţii Penescuşi-au reorganizat businessul şi au dat afară 1.200 deangajaţi.
Ilie Penescu a mai precizat că în acest moment sunt operaţionalefirma de construcţii Pic Construcţii, compania de media şi firma detaxiuri deţinute de grup în judeţul Argeş.

De la 3.000 de angajaţi la mai puţin de osută
Retailul a fost din 2004 businessul de bază al grupului dinPiteşti. Pic avea la finele lui 2008 aproximativ 3.000 de angajaţişi rulaje de 150 mil. euro, cele cinci hipermarketuri generândpeste 80% din cifra de afaceri. În prezent compania are, potrivitestimărilor ZF, mai puţin de 100 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO