Companii

Francezii de la Lactalis si Yoplait, pe lista pentru Prodlacta Brasov

17.12.2004, 00:00 37

Asociatia Salariatilor (PAS) producatorului de lapte Prodlacta Brasov a trimis recent catre mai multi producatori de profil oferte de vanzare a pachetului majoritar de actiuni detinut la producatorul brasovean din industria lactatelor, sustin surse din industria laptelui. In afacere s-ar putea implica Lactalis sau Youplait, doi mari producatori francezi care au ca obiectiv implicarea pe piata romaneasca.
Reprezentantii Lactalis nu au comentat posibila intentie de implicare la Prodlacta, lar cei ai Youplait nu au putut fi contactati.
Sursele citate spun ca PAS-ul cere circa 3-4 milioane de euro pentru pachetul de 51% din Prodlacta. Societatea a avut pe primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 4 milioane de euro, in scadere cu circa 2 milioane de euro fata de perioada similara a anului trecut. Prodlacta a avut anul trecut vanzari de 11,5 milioane de euro si datorii totale de peste 1,5 milioane de euro.
Conducerea societatii nu a putut fi contactata pentru a face comentarii.
Florin Popescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Romani din Industria Laptelui (APRIL) spune ca situatia actuala de la Prodlacta este neclara. "Este la ora actuala un investitor care a achizitionat actiuni Prodlacta (compania este cotata pe Rasdaq- n.red) insa nimeni nu stie numele acestuia. Din informatiile mele nu au primit nici o oferta pentru pachetul de actiuni pe care l-au scos la vanzare", sustine Popescu.
Conform surselor citate, de pachetul majoritar al Prodlacta s-au aratat interesate doua companii franceze care nu au intrat inca pe piata romaneasca cu facilitati de productie: Lactalis, numarul doi de pe piata franceza sI Yoplait, un alt jucator important de pe aceasta piata.
Prodlacta s-a mai aflat la inceputul acestui an in centrul unor speculatii privind o eventuala preluare de catre francezii de la Yoplait, dupa ce acestia anuntasera ca vor intra pe piata romaneasca alaturi de israelienii de la Tnuva.
Acum cateva luni, francezii de la Lactalis au facut achizitii importante in regiune: cinci fabrici de lapte in Republica Moldova si alte capacitatI de productie in Kazahstan. Grupul francez este prezent pe piata romaneasca doar prin importuri - cu cel mai cunoscut brand al sau President - insa nu a exclus achizitia de facilitati de productie in Romania.
Reprezentantii Lactalis afirmasera atunci ca piata romaneasca este foarte importanta si va trebui sa se uite in viitor mai atent la capacitatile ei de productie, ca sunt interesati sa aiba facilitati de productie in Romania si ca au avut niste contacte cu unii producatori romani de profil, fara se dea alte detalii.
Piata laptelui a fost estimata pentru anul trecut la 5 miliarde de litri din care doar 1,2 miliarde de litri sunt procesati in industria de profi alte circa 2 miliarde de litri fiind vandute direct in piete fara sa fie pasteurizate. Piata este dominata de Danone, LaDorna, Friesland si Campina (intrata in parteneriat cu Covalact Sfantu Gheorghe). Romania a negociat in relatia cu UE o cota de productie de 3,3 miliarde de litri. O mare parte din lapte, produs in gospodariile taranesti, nu trece prin sistemul industrializat de procesare.
Actiunile Prodlacta sunt listate pe Rasdaq si tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret mediu de tranzactionare din sedinta de ieri fiind de 22.500 de lei/actiune. La aceasta cotatie, valoarea companiei era de 5,7 milioane de euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO