Companii

Francezii de la Carrefour si nemtii de la Real se "bat" in acelasi parc de retail la Sibiu

01.11.2007, 21:52 24

Carrefour, cea mai puternica retea de hipermarketuri de pe piata locala, va deschide prima unitate din Sibiu in cadrul proiectului European Retail Park, in care se afla deja un hipermarket Real, cu o suprafata de 11.600 de metri patrati.
"Un spatiu de 12.500 de metri patrati a fost deja preinchiriat catre Carrefour, iar alte spatii cu o suprafata de 10.000 de metri patrati se afla in mainile retailerilor", se arata intr-un raport al firmei Oriel Securities, colaborator al britanicilor de la North Real Estate Opportunities Fund, care detine parcul de retail din Sibiu.
Informatia a fost confirmata de catre oficialii Carrefour, care au refuzat sa faca alte comentarii, pozitie adoptata si de catre reprezentantii Real.
"In principiu, aceasta nu este o situatie normala. Pe termen lung, existenta atat de apropiata a doua hipermarketuri este justificata de un vad excelent sau de o complementaritate a produselor sau serviciilor oferite", apreciaza Daniel Micu, senior partner al companiei de consultanta Trout & Partners.
Parcul de retail din Sibiu, dezvoltat de catre compania cu actionariat belgian BelRom, a fost achizitionat anul trecut de catre fondul britanic North, in urma unei tranzactii de 83 de milioane de euro.
"Realizam o extindere a centrului cu 30.000 de metri patrati si avem un numar de contracte de preinchiriere semnate, care vor fi comunicate pe parcurs. Noi si chiriasii nostri credem ca extinderea va crea cea mai puternica destinatie de retail din Sibiu si ca proiectul, cu o suprafata de 80.000 de metri patrati, va deveni un centru comercial regional", a declarat Magnus Lofgren, managing director al fondului britanic.
O situatie asemanatoare, dar pe alte segmente de retail, are loc la iesirea din Brasov catre Bucuresti, unde in imediata vecinatate se gasesc doua magazine cash & carry - Metro si Selgros, dar si in parcul de retail din Baneasa, unde se afla doua mari magazine de mobilier - Mobexpert si Ikea, precum si doua importante retele de electronice si electrocasnice - Flanco World si Media Galaxy.
Parcul de retail din Sibiu cuprinde si un magazin "do it yourself" Baumax, o unitate Media Galaxy si un mall cu o suprafata de 10.000 de metri patrati, in care sunt prezenti chiriasi precum Adidas, Benetton sau Levi's.
Carrefour Romania detine o retea de zece hipermarketuri si a realizat vanzari de 560 de milioane de euro in primele noua luni ale acestui an, cu 8 unitati operationale. Francezii au anuntat saptamana aceasta preluarea lantului de supermarketuri Artima, intr-o tranzactie de 55 mil. euro.
De cealalta parte, Real Hypermarket a deschis primul magazin pe piata romaneasca in 2006, la Timisoara, in urma unei investitii de 15 mil. euro. In primul an pe piata locala, Real a realizat vanzari de 82 mil. euro, cu 8 magazine deschise in principal in a doua jumatate a lui 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO