Companii

FRAI cumpara Certinvest, administrator de fonduri

02.12.2003, 00:00 18

Viitoarea aparitie a fondurilor obligatorii de pensii si tendinta de crestere a increderii investitorilor in plasamente in fonduri mutuale au inceput sa atraga investitorii straini catre plasamente in acest domeniu. Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) a preluat la finalul saptamanii trecut un pachet de 51% de actiunile Certinvest, una dintre cele mai vechi societati de administrare a fondurilor mutuale care activeaza pe piata romaneasca. FRAI este primul fond strain care investeste in Romania in activitatea de administare a investitiilor.
Pachetul a fost vandut de Eugen Voicu, care este actionar majoritar si la compania de asigurari Certasig si societatea de broketaj Intercapital Invest. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. Omul de afaceri a primit initial oferte din partea a doua fonduri straine de investitii dar si din partea unei banci romanesti.
Tranzactia, avizata deja de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, va mai presupune si un aport de capital in valoare de 200.000 dolari din partea fondului de investitii. Voicu a ramas cu un pachet de 45% din actiunile Certinvest, cota care va mai scadea dupa aportul de capital. Urmatorul pas ar putea fi vanzarea pachetului majoritar de actiuni la societatea de brokeraj Intercapital Invest catre Certinvest.
"Scopul tranzactiei este dezvoltatea activitatii societatii. Activitatea de administrare a investitiilor are o perspectiva forte buna de dezvoltare, mai ales in perspectiva aparititiei fondurilor de pensii administrate privat," a declarat Voicu. El a mai percizat ca Certinvest intentioneaza sa lanseze o serie de fonduri de investitii, primul pas fiind lansarea unui fond cu investitii in obligatiuni, care ar putea fi urmat de fonduri cu investitii in instrumente denominate in valuta.
FRAI este cel mai mare fond de investitii cu capital american din Romania si a fost infiintat in 1995 de Congresul Statelor Unite. Fondul are participatii la multe companii romanesti printre care Banca Romaneasca, unde este actionar majoritar, compania de vopseluri Policolor, producatorul de cauciuc Rolast, la reteaua hoteliera Comtel si societatea de prelucare a marmurei Titan Mar.
Certinvest a avut anul trecut, conform datelor depuse la Ministerul de Finante venituri totale de 1,6 miliarde de lei si o pierdere de 0,4 miliarde de lei. Certinvest administreaza in prezent trei fonduri mutuale, cu active de aproximativ 55 miliarde de lei. Cele trei fonduri, Capital Plus, fond cu plasamente diversificate, Intercapital, fond care inveseste preponderent in actiuni cotate si Tezaur, fond cu profil monetar, au impreuna o cota de 5% pe piata fondurilor mutuale.
In ultimii doi ani cele mai mari doua banci romanesti, Banca Comerciala Romana si Banca Romana pentru Dezvoltare au intrat in forta pe piata fondurilor mutuale. Cele trei fonduri mutuale administrate de societatile specializate ale acestora administreaza jumatate din investitiile in fonduri mutuale, in valoare de aproximativ 1.000 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO