Companii

Fostii lideri Daewoo se "racoresc"

26.07.2001, 00:00 13



aapte dintre fostii directori executivi ai companiei Daewoo au fost condamnati la sfarsitul saptamanii trecute la inchisoare pe termene de pana la 7 ani de catre o curte de judecata din Seul.

Acuzatiile aduse celor sapte sunt frauda si alte actiuni ilegale care au dus la colapsul grupului Daewoo din perioada 1997-1998.

In plus, instanta a hotarat ca fostii directori Daewoo trebuie sa plateasca penalizari de 2 miliarde de dolari. Suma este aceeasi cu cea pe care acestia au obtinut-o ilegal din imprumuturi bancare pentru care au falsificat mai multe acte. Banii obtinuti atunci au fost pastrati intr-un cont secret al Daewoo din afara Coreei de Sud.

Sentinta a reprezentat un pas important in eforturile guvernului de a-i pedepsi pe cei care sunt considerati vinovati pentru cel mai rasunator faliment al unei mari corporatii din Coreea de Sud.

Falimentul Daewoo si datoriile foarte mari ale altor 12 companii au fortat statul coreean sa apeleze la un ajutor de 58 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar International, la sfarsitul anului 1997.

"Vinovatii ar trebui sa fie pedepsiti crunt pentru infractiunile economice pe care le-au comis si care au aruncat societatea intr-o mare confuzie", a spus judecatorul Jang Hae-chang.

"Acuzatii pretind ca, aflati in functii executive, ei nu au facut decat sa urmeze ordinele proprietarilor grupului. Acest lucru nu ii poate insa exonera, pentru ca aveau si responsabilitatea de a ii proteja pe actionarii minoritari", a adaugat judecatorul.

Fostii directori executivi ai Daewoo au declarat in instanta ca au primit ordine de la Kim Woo-joong, proprietarul grupului, de a falsifica documentele contabile pentru a primi imprumuturi de la banci.

Dupa caderea Daewoo din 1999 Kim a parasit tara si nu a putut fi gasit. Cei care investigheaza cazul din partea guvernului cauta sa dea de urma miliardelor de dolari pe care se pare ca Kim ii are intr-un cont secret din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO