Companii

Fondurile mutuale au batut inflatia in septembrie, dar nu asa rau

27.10.2004, 00:00 14

Fondurile mutuale de pe piata romaneasca au inregistrat in septembrie o crestere medie de 1,1%, mai scazuta comparativ cu luna august, dar totusi peste nivelul inflatiei, care s-a ridicat luna trecuta la 0,9%.
Usoara redresare a Bursei o data cu intrarea in lunile de toamna s-a reflectat si in evolutia fondurilor mutuale, in conditiile in care cea mai mare parte a fondurilor au, in proportii mai mari sau mai mici, plasamente in actiuni cotate. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide actiuni de la Bursa de Valori, a inregistrat luna trecuta o apreciere de 0,2%. O crestere similara a avut si BET - C, indicele care urmareste toate companiile de la Bursa, mai putin societatile de investitii financiare (SIF).
In acelasi timp, scaderea dobanzilor de pe piata monetara a continuat sa nu afecteze in mod deosebit castigurile aduse de fondurile cu plasamente in instrumente cu venit fix, datorita faptului ca multe din aceste plasamante sunt cu dobanzi mari si pe termene mai lungi. Astfel, castigurile aduse de fondurile monetare au fost apropiate de cele inregistrate in august, toate acestea avand cresteri intre 1% cum a fost cazul FCEx administat de SIRA, si 1,4%, in cazul Fortuna Gold si Orizont, administrate de Capital Asset Management, respectiv de Certinvest. 
In aceste conditii, cele mai mari castiguri au fost aduse de Fondul Oportunitati Nationale (FON) administrat de Vanguard, cu o crestere in septembrie de 2,9%,  si de fondul Fortuna Clasic al Capital Asset Management, care a adus investitorilor uncastig de 2,8%.
FON este un fond deschis de investitii care se incadreaza prin strategia sa de administrare in categoria fondurilor orientate catre actiuni, Vanguard dorind ca in perioadele favorabile pietei actiunilor sa mareasca expunerea fondului catre limita maxima admisa de legislatie, de 70% din activul administrat. In prezent, ponderea actiunilor in activul acestui fond este de 45,7%. FON are plasamente in actiunile unor companii precum BRD, Banca Transilvania, Impact listate pe Bursa, dar si in actiuni ca Braiconf,  Argus sau Elpreco de pe RASDAQ. Astfel, cresterea din septembrie a fondului s-a datorat in principal detinerilor in actiunile cotate pe RASDAQ. Societatea de administrare intentioneaza extinderea plasamentelor in obligatiuni pentru a asigura un randament suoerior in randul instrumentelor cu risc scazut din portofoliul FON. Cea mai mare parte a activului fondului, peste 48%,  este plasat in certificate de trezorerie.
De altfel, fondul Fortuna Clasic are peste 80% din activ plasat in instrumente cu risc scazut, peste jumatate din portofoliu reprezentand-o plsamentele in certificate de trezorerie. Fondul are plasamente si in obligatiuni, in proportie de 28,9%, dar si in actiuni cotate, care detin o pondere de 16,7% in portofoliu.
  Valoarea totala a activelor nete ale fondurilor a urcat cu peste 13% pana la 4.338,9 miliarde de lei (peste 106 milioane de euro). O mare parte a cresteriii activelor administrate de fonduri s-a datorat cresterii cu 18,8% a activului fondului inchis DePfa Money Market, care are si cel mai ridicat activ net dintre fondurile de pe piata romaneasca, 2.796,9 miliarde de lei. Acest fond are o cota de piata de 64,5% si are doar sapte investitori, cel mai mare dintre acestia fiind banca germana DePfa Bank, cu peste 99% din titlurile de participare.
Numarul investitorilor in fondurile mutuale a  scazut luna trecuta cu 71, fiind de 61.722, conform statisticilor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Fondurile mutuale au atras atentia si unora dintre cei mai importanti oameni de afaceri de la noi, un exemplu fiind cel al lui Marius Ghenea, directorul de la Flanco, care detine conform UNOPC cel putin 10% din activul fondului Stabilo, administrat de Quadrant Asset Management. Stabilo are un activ net de 6,4 miliarde de lei. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO