Companii

Fondurile de investitii afirma ca abia acum vine timpul tranzactiilor cu companii aflate in dificultate

Doru Lionachescu partener principal al casei de investitii Capital Partners: Bancile nu vor forta vanzarea activelor „distressed” decat daca nu au incotro. Noi nu suntem o cultura anglo-saxona unde se taie, se curata repede. Cu cat curatam mai rapid portofoliul bancilor, cu atat iesim mai repede din criza.

Doru Lionachescu partener principal al casei de investitii Capital Partners: Bancile nu vor forta vanzarea activelor „distressed” decat daca nu au incotro. Noi nu suntem o cultura anglo-saxona unde se taie, se curata repede. Cu cat curatam mai rapid portofoliul bancilor, cu atat iesim mai repede din criza.

08.06.2010, 00:00 59

"Cred ca vor fi anul acesta (tranzactii cu distressed asstes -n.red.). Sunt deja destul de multe anuntate. Vor fi insa razlete.Nu mai mult de zece intr-un an", a spus ieri Cristian Nacu,partener al Enterprise Investors (EI), fond de investitii polonezcare a plasat pana acum 160 mil. euro pe piata locala. Printreultimele investitii pe piata locala ale polonezilor se numaracompania de resurse umane SmarTree si lantul de magazine Profi.

Vorbind despre zona de distressed-assets, Nacu aminteste defirme precum Diverta sau Flanco, "care intr-o forma sau alta vor fireorganizate".

"In general actionarii nu raman cu mare lucru dupa vanzare, celmult cu speranta ca firma se va revigora in patru-cinci ani.Intr-un astfel de proces creditorii voteaza", a adaugat Nacu.

Pe de alta parte, Doru Lionachescu, partener principal al caseide investitii Capital Partners, este de parere ca nu vom vedeatranzactii in zona de distressed assets deoarece calea preferata desolutionare a problemelor in Romania si in tarile din jur oreprezinta insolventa.

"Bancile nu vor face lucrul acesta (fortarea vanzarii activelor- n.red.) decat daca nu au incotro. Noi nu suntem o culturaanglo-saxona unde se taie, se curata repede. Eu sunt adeptulacestui model. Cu cat curatam mai rapid portofoliul bancilor, cuatat iesim mai repede din criza", a spus Lionachescu.

Potrivit datelor citate de Cristian Nacu, anul trecut fondurilede investitii au investit mai putin de 200 mil. euro in Romania,iar in prezent sunt disponibile circa 2 mld. euro pentru regiune,din care Romania ar putea atrage 20%.

"Tranzactiile din 2009 au fost mult mai scumpe decat s-ar fiasteptat majoritatea pietei. In unele cazuri s-a ajuns si lamultiplii de peste zece de EBITDA. Ma bucur insa ca nu am fostnoi", a mai spus Nacu.

Plus 67% pentru piata de M&A

Piata de fuziuni si achizitii (M&A) a ajuns la 211 mil. euroin primele cinci luni ale acestui an, in crestere cu 67% comparativcu intervalul similar din 2009. "Este vizibila incetinireacresterii, de la 75% cat a fost in primele trei luni. Am constat oreducere dramatica in ultimele trei-patru saptamani pe fondultemerilor legate de Grecia si a contagiunii in zona", a spus DoruLionachescu.

In aceasta perioada au fost anuntate 33 de tranzactii, iarvaloarea medie a tranzactiei a scazut la 6,4 mil. euro.

"Piata de fuziuni si achizitii va ramane plata anul acesta, lacirca 1 miliard de euro. S-a franat foarte mult in ultima perioada.Investitorii se uita la situatia macroeconomica si la corelatia cuGrecia. Ne indreptam inspre situatia din Grecia. Tehnic, suntemiesiti din acordul cu FMI pana nu vom vedea cum se implementeazamasurile luate", a mai spus Lionachescu. El a fost prezent laevenimentul M&A Outlook 2010 organizat de publicatia onlineWall Street.

Sfatul fondatorului Happy Tour: Antreprenorii sa nuvanda in criza

Omul de afaceri Nicolae Demetriade, care in 2007 a vandutagentia de turism Happy Tour catre fondul spaniol de investitii Gedpentru circa 10 mil. euro, ii sfatuieste pe antreprenorii care s-auhotarat sa vanda sa nu o faca in perioade de criza. El s-a retrasin 2008 complet din Happy Tour, dupa ce o perioada a activat camanager.

"Au aparut viziuni diferite. (...) Toate erau intentii bune, darcriza incepuse sa faca primele victime peste Ocean. Desi a avutresurse, Happy Tour a facut schimbari cel putin neinspirate", aspus Demetriade.

El a adaugat ca niciodata un consiliul de administratie sau unmanager nu poate simti businessul la fel de bine ca si cel care l-acreat. In prezent, el este presedinte al firmei World Travel, carepotrivit Business Magazin a fost infiintata de Carmen Demetriade,sotia omului de afaceri, care se concentreaza in zona dereprezentare a doua companii aeriene, Emirates si ScandinavianAirlines, dar si a Royal Carribean, una dintre cele mai maricompanii de croaziere din lume.

Fondurile de investitii, mai increzatoare in EuropaCentrala

Fondurile de investitii sunt mai optimiste in ceea ce privesteevolutia macroeconomica a statelor din Europa Centrala, potrivitunui indice privind increderea investitorilor de private equityrealizat de compania de consultanta Deloitte. Compania precizeazaca studiul a fost realizat inainte de criza din Grecia si depachetul de masuri care a urmat. "Nu este surprinzator, in acesteconditii, de ce fondurile de investitii isi mentin cu fermitateinteresul in sectoare mai rezistente in fata crizei, precumindustria alimentara si a bauturilor sau industria serviciilormedicale", a spus Hein van Dam, Partener Coordonator, FinancialAdvisory Services Deloitte Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO