Companii

Fondurile cu plasamente la Bursa au revenit pe plus in aprilie

02.05.2006, 00:00 21

Fondurile mutuale cu plasamente in actiuni au revenit la randamente pozitive in luna aprilie, dupa ce in martie performantele acestora fusesera afectate de corectiile de la Bursa.

Cu putine exceptii, fondurile mutuale cu plasamente pe Bursa au inregistrat cresteri usoare in luna aprilie, dar sunt inca departe de randamentele mari din luna ianuarie. O contributie importanta la aceasta revenire a avut-o evolutia Bursei, care s-a stabilizat dupa corectiile importante din martie.

Randamentele fondurilor cu plasamente preponderent in actiuni au fost cuprinse intre -0,7% si 1,7%, doar doua dintre acestea inregistrand scaderi in aprilie. In martie, acestea inregistrasera scaderi de pana la 4%. In acelasi interval s-au incadrat si cresterile de unitati de fond inregistrate luna trecuta de fondurile diversificate, care plaseaza pana la 50% din active in actiuni.

Evolutiile fondurilor mutuale reflecta activitatea slaba de la Bursa, unde indicii bursieri au inregistrat variatii nesemnificative pe parcursul lunii trecute. Astfel, indicele BET, care urmareste evolutia principalelor zece companii listate exceptand SIF-urile, s-a apreciat cu 0,7%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a crescut cu 2,3%. O crestere ceva mai mare, de 2,6%, a inregistrat indicele BET-C, care cuprinde companiile mai mici, care au crescut mai mult luna trecuta.

Cel mai performant fond de actiuni a fost BT Maxim, administrat de BT Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania, care a inregistrat o crestere de 1,66%. Fondul crescuse mai putin decat principalii concurenti de la categoria sa din cauza plasamentelor importante in actiuni SIF, precum si a intrarilor ridicate de capital din primele luni. De la inceputul anului, BT Maxim are un randament de 2,9%. Pe locul doi s-a situat Omninvest, administrat de SIRA, cu o crestere de 1,3%, urmat de Napoca, administrat de Globinvest, cu un randament de aproape 1%. Singurele care au inregistrat scaderi in aprilie dintre fondurile de actiuni au fost fondurile Intercapital si KD Maximus.

Fondul Oportunitati Nationale (FON), administrat de Vanguard Asset Management, are in continuare cel mai bun randament de la inceputul anului pe segmentul sau, cu o crestere de 5,6%, insa diferenta fata de urmatorul clasat, Omninvest, s-a redus semnificativ.

Dintre fondurile diversificate, cel mai mare randament l-a oferit in aprilie BT Clasic, celalalt fond al Bancii Transilvania, cu o crestere de 1,8%. Acesta este urmat de Transilvania, fondul diversificat administrat de Globinvest, cu un avans de 1,7%. Transilvania, cu un randament de 5,65% de la inceputul anului, a urcat la finele lui aprilie pe primul loc in ierarhia fondurilor mutuale, depasind si fondurile de actiuni.

Fondurile care investesc preponderent in obligatiuni si instrumente ale pietei monetare continua sa ofere investitorilor randamente modeste, cresterile acestora fiind cuprinse in aprilie intre 0,3% si 0,6%. Exceptiile sunt Orizont si Europa Obligatiuni.

Orizont, administrat de Certinvest, a inregistrat cea mai mare crestere in luna aprilie, nu doar la categoria sa, ci la nivelul intregii piete. Randamentul fondului a fost de 3,1%. Cealalta exceptie este Europa Obligatiuni, singurul fond ale carui unitati sunt denominate in euro, care a pierdut 1,3% in aprilie si 5,1% de la inceputul anului, in principal din cauza deprecierii euro fata de moneda nationala.

Europa Obligatiuni este administrat de CA IB Asset Management, care a lansat luna trecuta un fond de actiuni.

Cele doua fonduri lansate la finele lunii martie de Bancpost, respectiv Bacpost Plus si Bancpost Active Balanced, au inregistrat luna trecuta cresteri usoare de aproximativ 0,5%. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO