Companii

Fondul polonez de investiţii Resource Partners are în vizor 2-3 tranzacţii în România în perioada următoare: Ne uităm la companii din toate industriile, cu EBITDA mai mare de 1 mil. euro. Investiţiile pornesc de la 5-7 mil. euro şi pot ajunge până la 20-30 mil. euro

Aleksander Kacprzyk Partener Manager şi co-fondator Resource Partners

Aleksander Kacprzyk Partener Manager şi co-fondator Resource Partners

Autor: Cristina Bellu

25.04.2023, 11:50 337

Resource Partners, unul dintre cei mai importanţi manageri regionali de fonduri de private equity, targhetează România ca piaţă principală pentru cel de-al treilea fond, care va avea dimensiunea de 150 mil euro.

Oficialii instituţiei consideră că piaţa locală prezintă astăzi multe oportunităţi de investiţii, în principal datorită deschiderii crescute pe care antreprenorii români o au, dar şi a apetitului crescut de diversificare a portofoliilor investiţionale.

„Pentru Resource Partners, dezvoltarea şi consolidarea surprinzătoare a sectorului de IMM-uri româneşti din ultimii ani, precum şi trendul de nearshoring de care România poate beneficia, şi prin care poate deveni o destinaţie importantă pentru producţie industrială specializată, au fost motivele care au stat la baza întăririi interesului pentru această piaţă. ” explică Aleksander Kacprzyk Partener Manager şi co-fondator Resource Partners.

Până acum, fondul polonez de investiţii a pariat pe un singur business în România –  lanţul de săli de fitness World Class, afacere preluată integral în 2014 şi din care a făcut exit în 2022.

„După experienţa cu succesul World Class, business pe care Resource Partners l-au dezvoltat de la 6 cluburi la 40 prin M&A-uri şi deschideri de noi locaţii, l-au susţinut pe perioada lock-down-ului şi anilor de pandemie, şi unde au făcut un exit de success anul trecut, fondul de investiţii urmăreşte alte 2-3 tranzacţii în România în perioada următoare. Tichetele de investiţii pentru aceste tranzacţii pornesc de la 5-7 mil. euro şi pot ajunge până la 20-30 mil. euro. Există de asemenea deschiderea pentru co-investiţii de până la 50 mil. euro, alături de partenerii noştri instituţionali (IFC, EIF, BERD), dar şi alături de alţi antreprenori români.” adaugă Aleksander Kacprzyk.

O altă latură a strategiei de investiţii pentru România a Resource Partners este integrarea mai multor companii din regiunea CEE, cu scopul de a crea jucători regionali puternici şi agili, ce pot intra pe pieţe competitive din Vestul Europei.

„Politica de investiţii a Resource Partners a fost personalizată pentru piaţa locală. În mod tradiţional, focusul pe care fondul de investiţii polonez îl are este pe zona de consumer goods, dar pentru România sunt targetate companii din toate industriile, cu EBITDA mai mare de 1 mil. euro, cu perspective de creştere, o bază de clienţi solidă şi un apetit pentru expansiune internaţională. Astăzi, ne uităm la companii din diferite sectoare cum ar fi producţia de echipament inovator, consumer health, şi food.” adaugă Miruna Popa, Investment Associate Resource Partners.

Trendurile de consum, de investiţii şi de dezvoltare a business-urilor din România şi Polonia sunt constant în atenţia echipei Resource Partners. Deşi apropiate geografic, România şi Polonia nu urmează aceleaşi trenduri de consum apărute în ultima perioadă. O zonă în care apare o diferenţă considerabilă în preferinţele de consum ale românilor este cea a produselor tip private label.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO