Companii

Florin Tancu, omul care a cumparat agentia de turism a lui Tiriac, intra actionar la un fond de investitii

Florin Tancu, omul care a cumparat agentia de turism a lui Tiriac, intra actionar la un fond de investitii

Florin Tancu, fondatorul Alto Tours: A fost o tranzactie complexa, s-a realizat un schimb de actiuni in cadrul grupului, prin care eu am obtinut o participatie minoritara de sub 5% din fondul de investitii

17.12.2008, 17:18 1877

Cu un birou, un telefon si o colega a inceput Florin Tancu munca in propria agentie de turism Alto Tours in 1998, urmand ca zece ani mai tarziu agentia sa fie preluata (un pachet de 75%) de un fond danez de investitii, in care antreprenorul a devenit si actionar minoritar.

"Tocmai se inchisese compania la care lucram si aveam nevoie de un loc de munca, asa ca mi-a venit ideea realizarii propriei afaceri. De profesie sunt inginer, deci nu pot spune ca aveam experienta in domeniu", a declarat fondatorul, care avea 27 de ani la momentul inceperii afacerii.
O etapa in dezvoltarea ING Development, care opereaza pe piata sub brandul Alto Tours, a fost preluarea agentiei Tiriac Travel, parte a grupului detinut de Ion Tiriac, companie aflata pe pierdere in 2005, dar cu un portofoliu foarte bun de clienti.
"Am considerat la vremea respectiva ca era o investitie buna care ne putea asigura o crestere mare pe piata. Discutiile le-am purtat cu Anca Ioan, CEO-ul Tiriac Holdings la vremea respectiva. Eliminarea numelui agentiei si preluarea pachetului integral de actiuni au fost principale conditii pentru preluare", a spus el.
Agentia de turism pe care o achizitionase avea o cifra de afaceri mai mica decat a propriei agentii, respectiv de circa 2,5 milioane de euro. "Alto Tours avea in acel an circa 3,8 milioane de euro cifra de afaceri si inregistra profit", a declarat el.
Anul trecut, aceeasi agentie condusa de Florin Tancu atragea un fond de investitii danez, Weco Travel, care a preluat initial 25% din actiunile companiei si care intentioneaza sa continue politica de achizitii pe acest segment pentru ocuparea unei pozitii de top pe piata de profil.
Weco Travel a incheiat procedura de preluare a pachetului majoritar la agentia Alto Tours anul acesta si detine in prezent 75% din actiuni, fata de 25% cat avea initial, restul actiunilor fiind detinute de Florin Tancu.
"Cu fondul de investitii ne-am intalnit la o reuniune internationala. Nu planuiam sa vindem la vremea respectiva, de aceea nu am luat in serios discutiile purtate. Totusi este greu sa supravietuiesti independent pe o piata globala", a precizat fondatorul Alto Tours.
Cand a luat in calcul un parteneriat cu fondul de investitii, negocierile au durat trei ani. A urmat perioada de audit, cea de due diligence la agentia lui Tancu, planul global de achizitie fiind preluarea in trepte, prima oara 25% si pe urma restul de 50%, potrivit fondatorului.
"A fost o tranzactie complexa, s-a realizat un schimb de actiuni in cadrul grupului, prin care eu am obtinut o participatie minoritara de sub 5% din fondul de investitii. Valoarea tranzactiei ramane confidentiala, dar pot spune ca am evaluat compania la 8 milioane de euro", a sustinut el.
In plus, Tancu a mai adaugat ca a preluat relatia cu toti furnizorii de servicii la nivelul grupului. "Am preluat eu relatia cu retelele de hoteluri, cu compania specializata in rezervari online Amadeus pe toate tarile in care activeaza grupul", a spus el.
Directorul general a mai spus ca fondul danez intentioneaza sa se extinda pe piata romaneasca prin achizitia de noi agentii de turism medii si mari, pentru care a alocat 5 milioane de euro. "Pentru mentinerea ritmului de crestere sunt obligatorii achizitiile de pe piata interna. Suntem in discutii cu aceste agentii si speram ca pana anul viitor se vor concretiza discutiile", a spus el.
Tancu a mai precizat ca orice inseamna crestere inseamna dificultati. "Cea mai mare greutate va fi anul 2009 din cauza incertitudinii si a lipsei de predictibilitate. Nu stim ce ar putea sa se intample anul viitor", a mentionat el.
Agentia de turism Alto Tours, detinuta in proportie de 75% de anul acesta de fondul de investitii danez Weco, estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de 11 milioane de euro, in crestere cu 32% comparativ cu anul trecut, obtinand in primele zece luni de activitate circa 9,8 milioane de euro, potrivit lui Florin Tancu.
 "Cea mai potrivita strategie pentru a evita efectele crizei financiare va fi adaptarea costurilor la noul nivel al veniturilor si profitului", a sustinut el. Tancu mai spune ca din pacate pentru anul viitor nu sunt create conditii reale pentru o crestere suficienta. "Bugetele de travel au fost ajustate in jos. Cu siguranta romanii se vor gandi de trei ori inainte de a cheltui banii pe vacante", a mai spus el.
Weco Travel detine agentii in Polonia, Ungaria, Cehia, Rusia, avand un volum de afaceri cumulat de 180 de milioane de euro. Alt grup care a intrat in Romania si vizeaza achizitiile de agentii de turism este fondul spaniol de investitii GED, care a preluat la sfarsitul lui 2007 agentia Happy Tour, fondata de Nicolae Demetriade.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO