Companii

Florin Enache va dezvolta patru proiecte imobiliare, dupa ce a incasat 20 mil. euro de la Equest

Florin Enache va dezvolta patru proiecte imobiliare, dupa ce a incasat 20 mil. euro de la Equest

Florin Enache, proprietar Modul Design: Am derulat mai multe studii cu firma Neocasa, agentul exclusiv al proiectului, care ne-au aratat ca exista un potential ridicat pentru investitiile in proiecte rezidentiale de pe litoral. In plus, am participat la doua targuri imobiliare unde am avut cereri potentiale de la circa 300 de persoane.

18.06.2008, 14:06 2180

Valoarea acestor investitii se va ridica la cateva sute de milioane de euro. Omul de afaceri a achizitionat in ultimii doi ani peste 60 de hectare de teren in mai multe orase din provincie din fonduri proprii, urmand ca pentru dezvoltarea proiectelor sa atraga finantare de la banci sau parteneri strategici.
"Banii incasati din vanzarea proiectelor Vitantis Shopping Center (Bucuresti) si Modul Shopping Center (Targoviste) i-am reinvestit in alte proiecte pe care le voi incepe in urmatoarea perioada. In urmatorii sapte ani voi dezvolta mai multe proiecte rezidentiale mixte si hoteluri in care voi investi cateva sute de milioane de euro", spune Enache, al carui prim business important este producatorul de mobila Modul Design, cu afaceri de 4 mil. euro anul trecut.
Pentru ca industria mobilei nu mai prezenta o oportunitate, omul de afaceri a inceput in 2006 investitii pe piata imobiliara.
Proiectul comercial Vitantis Shopping Center - in care Florin Enache detinea 50% din actiuni- a fost vandut la sfarsitul lui 2006 catre fondul britanic Equest Balkan Properties pentru 31,6 milioane de euro, valoare care cuprindea si datoriile cumulate, de 5 milioane de euro, iar Modul Shopping Center din Targoviste a fost achizitionat de Equest in 2007 pentru 8 milioane de euro.
"Am inceput primul proiect imobiliar in 2006 pe locul serelor din zona Vitan, impreuna cu partenerul meu Eugen Stanculescu. Nu mai puteam sa continuam afacerea cu sere, pentru ca nu mai era rentabila. Le-am relocat in afara Bucurestiului, pentru ca era si foarte mult praf care provenea de la platforma CET Sud si afectau plantatiile", afirma Enache.
Enache va incepe anul acesta constructia a doua proiecte rezidentiale denumite Green Wave in Mamaia si Neptun, care vor cuprinde peste 530 de apartamente. "Anul acesta in septembrie vom incepe constructia proiectului Green Wave din Mamaia, care va necesita un cost de constructie de circa 33 de milioane de euro, la care se adauga valoarea terenului achizitionat. Pretul mediu al apartamentelor va fi de circa 1.350 de euro plus TVA, iar proiectul va cuprinde si o galerie comerciala, un restaurant la plaja, sala de fitness si zona pietonala", spune Enache. Proiectul va avea 435 de apartamente cu suprafete cuprinse intre 40 - 198 de metri patrati, in timp ce Green Wave Neptun va avea 100 de apartamente.
"Am derulat mai multe studii cu firma Neocasa, agentul exclusiv al proiectului, care ne-au aratat ca exista un potential ridicat pentru investitiile in proiecte rezidentiale de pe litoral. In plus, am participat la doua targuri imobiliare unde am avut cereri potentiale de la circa 300 de persoane", explica omul de afaceri. Potrivit lui Enache, viitorul pietei rezidentiale sunt apartamentele de dimensiuni mici, pentru ca preturile au crescut foarte mult in ultimii ani.
"Vrem sa atragem cumparatori care sa poata sa petreaca tot timpul anului in aceste locuinte sau sa le inchirieze in perioada sezonului estival si in restul anului.Vom crea o companie care se va ocupa de property management si una dintre atributiile ei va fi de a crea parteneriate cu agentiile de turism". Pentru fiecare proiect dezvoltat omul de afaceri a creat un Special Purpose Vehicle (SPV).
Omul de afaceri se afla in prezent in procesul de achizitionare a unei suprafete de 40 de hectare in nord-vestul orasului Ploiesti, langa viitorul parc dezvoltat de administratia locala.
"Cel mai mare proiect, denumit GreenVille il voi dezvolta in nord-vestul orasului Ploiesti pe un teren de 40 de hectare, in jurul viitorului parc al orasului cu o suprafata de 16 hectare. Sunt in discutii pentru atragerea unui partener strain in acest proiect, avand in vedere dimensiunea si perioada lunga de dezvoltare a GreenVille", spune Enache.
Proiectul Green Ville va avea circa 4.000 de locuinte, o zona comerciala, spatii de birouri si un hotel de trei stele plus, potrivit datelor rezultatelor unui studiu de best-use realizat de agentia imobiliara Cushman & Wakefield. Tot in Ploiesti, Enache va dezvolta impreuna cu un fond de investitii strain un parc de retail, intins pe o suprafata de zece hectare. "Vom dezvolta la Ploiesti un centru comercial pe un teren de circa zece hectare, din care am achizitionat patru hectare impreuna cu un fond de investitii strain, cu care am creat un SPV in care sunt actionar minoritar", explica proprietarul Modul Design.
In plus, Enache detine un teren de cinci hectare in jurul telecabinei de la Babele din orasul Busteni pe care va dezvolta un resort cu camere de trei si patru stele. "Vom dezvolta un resort in punctul Babele, pe care l-am denumit deocamdata Babele Resort, intins pe cinci hectare in jurul telecabinei de la Babele.
Am prezentat acest proiect la targul de turism de la Berlin si suntem in discutii pentru atragerea operatorului hotelului".
Proiectul va fi impartit intr-un hotel de patru stele denumit Premium Sport Hotel si unul de trei stele denumit Smart Life Hotel. Costul estimativ al investitiei se va ridica la circa 32,5 milioane de euro, avand in vedere ca intreg complexul va avea 250 de camere.
"Costurile de constructie pentru un asemenea proiect sunt semnificativ mai mari din cauza vremii nefavorabile si a complexitatii proiectului. Pentru un hotel se calculeaza investitia pentru o camera, care in Bucuresti se ridica la maximum 100.000 de euro pe camera. Insa in proiectul de la Busteni investitia intr-o camera poate ajunge la 130.000 de euro", conchide Enache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO