Companii

Firmele din Mobexpert, influentate de declinul european

27.08.2003, 00:00 131

Producatorul de mobila Samus Mex din Dej, companie membra a grupului de firme Mobexpert, a inregistrat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 257,1 miliarde lei (circa sapte milioane euro), cu 8% sub prevederile bugetare, dar cu 12% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Ca urmare, profitul net a scazut la aproximativ 600.000 de euro, cu 8% mai putin decat in primele sase luni ale anului 2002 (cand a fost de 650.000 euro) si cu 17% sub estimari, potrivit raportului semestrial al companiei.
Veniturile totale ale Samus Mex s-au ridicat in primele sase luni la 294 miliarde de lei (peste opt milioane de euro) cu 10% mai mult in lei decat in aceeasi perioada a anului precedent.
Compania are aproximativ 1.150 de angajati si a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 446 mld. lei (14,3 mil. euro) si un profit net de aproape 30 mld. lei. Pentru acest an, in bugetul de venituri si cheltuieli au fost prevazute venituri totale de 610 mld. lei si un profit net de 50,8 miliarde.
Samus Mex este listata pe piata Rasdaq, ultima tranzactie fiind incheiata la un pret de 3.900 lei/actiune. Actionarul majoritar este Dan Viorel Sucu, presedintele Mobexpert, cu 63,4% din actiuni.
O alta firma la care Sucu este actionar, Mobstrat din Suceava, a realizat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 27 de miliarde de lei. In aceeasi perioada a anului 2002, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 171 miliarde de lei. Insa oficialii companiei afirma ca rezultatele nu sunt comparabile, fiindca activitatea de productie a Mobstrat a suferit importante modificari incepand cu 1 iunie 2002, reducandu-se la producerea de agent termic si prestarea de servicii.
“Veniturile din activitatea de baza inregistreaza scaderi semnificative deoarece principalele produse realizate pana la 1 iunie 2002 (mobilier, scaune, placaj, panel, furnire estetice) nu mai sunt produse de societate, dupa 1 iunie singurul produs care a avut continuitate este energia termica”, se arata in raportul semestrial al Mobstrat. Insa si productia de energie termica a scazut in acest an cu peste 25%. Compania si-a diminuat activele, externalizand o parte a activitatii catre doua societati din grup, Moldo Mex si Stratus Mex.Dan Viorel Sucu detine aproape 30% din actiunile Mobstrat, Santagiuliana Franco are 10%, restul actiunilor fiind aflate in posesia altor persoane fizice sau juridice.
O alta fabrica a Mobexpert, Ilefor din Targu Mures, a raportat recent venituri de 139,8 miliarde de lei (4.2 mil. $), in scadere cu 3,5% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.
Industria mobilei din Romania este afectata de recesiunea de pe piata vestica, catre care se indreapta mai mult de 60% din productia autohtona de mobila. Cu toate acestea, cifra de afaceri totala a grupului Mobexpert a crescut in primul semestru cu 4,8% fata de primele sase luni ale anului trecut.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO