Companii

Firmele de rent-a-car isi spioneaza clientii din satelit

05.07.2001, 00:00 38



Departamentul pentru Protectia Consumatorilor din Connecticut a formulat o plangere impotriva companiei de inchirieri de masini American Car Rental Inc., proprietara fimei Acme Rent-A-Car din New Haven, pentru ca-si spioneaza clientii.

Motivul acuzatiei a fost violarea de catre Acme a Actului pentru Practici Comerciale Neloiale din Connecticut, prin faptul ca nu si-a instiintat clientii ca le-ar putea retrage anumite sume de pe cartile de credit sau din conturile bancare.

Compania de inchirieri de masini a folosit sateliti pentru a-si surprinde clientii care rulau cu viteza mare si ulterior le-a perceput anumite taxe prin cartile de credit.

ACME spune ca prin contractul de inchiriere clientii sunt avertizati asupra faptului ca, in cazul in care sunt surprinsi ca merg cu viteza prea mare timp de doua minute, trebuie sa plateasca o taxa de 150 de dolari.

"Nu am urmarit niciodata sa facem bani din asta. Noi vrem sa insistam asupra respectarii limitelor de viteza pentru masinile noastre pentru a preveni catastrofele care s-ar putea intampla si care ne-ar scoate din afaceri", a spus Max Brunswick, avocatul Acme.

Brunswick a mai spus ca Acme va continua sa foloseasca serviciile GPS pentru a urmari vitezele cu care ruleaza masinile inchiriate de la ei, ca si pentru a putea recupera masinile nereturnate.

Departamentul pentru Protectia Consumatorilor vrea ca firma sa inceteze aceasta practica si sa le returneze clientilor taxele percepute.

"Avem 26 de clienti din Connecticut care credem ca au fost obligati sa plateasca penalizari, ilegale din punctul nostru de vedere", a spus James Fleming, reprezentant al departamentului. Daca nu se ajunge la o intelegere, departamentul va programa o audiere in instanta pentru luna august.

Avocatul din partea statului Richard Blumenthal, al carui birou a investigat conflictul dintre compania de inchirieri de masini si Protectia Consumatorului, sustine plangerea acestora din urma, calificand practica folosita de Acme drept "abuziva si ilegala".

"Aceasta practica reflecta pericolul si abuzul in tehnologie, cand consumatorii devin fara sa stie victime ale tacticilor folosite in SUA", a adaugat Blumenthal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO