Companii

Finantarile Cetelem au crescut cu 50% pe o piata de electronice in scadere

Finantarile Cetelem au crescut cu 50% pe o piata de electronice in scadere

Compania estimeaza pentru acest an un volum al finantarilor de aproximativ 140 mil. euro

04.08.2006, 18:18 57

Compania de credite de consum Cetelem IFN (Credisson) a inregistrat in primele sapte luni ale anului un volum al creditelor acordate de 64 de milioane de euro, in crestere cu peste 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Cresterea se datoreaza extinderii portofoliului de parteneri strategici in domenii precum electrice-electrocasnice, mobila si IT, dar si imprumuturilor pentru nevoi personale", explica Daniel Boaje, directorul general adjunct al companiei.
Compania si-a bugetat pentru anul acesta un plan de credite acordate de 140 de milioane de euro, cu aproximativ 40% mai mult decat in 2005, cand Cetelem a acordat credite de 100 de milioane de euro. Compania va lansa in curand si un card de credit.
"Dorim sa pastram un trend ascendent pana la sfarsitul anului, tinand cont si de rezultatele din primul trimestru, cand valoarea creditelor acordate a fost de 30 de milioane de euro - crestere de 37%", mai spune Boaje.
Cetelem IFN este fosta companie Credisson, infiintata in urma cu trei ani de fondul de investitii Oresa Ventures si omul de afaceri Florin Andronescu.
Anul trecut, Cetelem, divizia specializata in finantari de consum a grupului francez BNP Paribas, a achizitionat integral compania. "Speram sa ne consolidam pozitia pe piata creditelor de consum, iar ceea ce am demarat astazi prin schimbarea oficiala a denumirii societatii sa coincida cu un salt calitativ la nivelul produselor si serviciilor noastre", adauga Boaje.
Alti jucatori de pe piata creditelor de consum sunt Credex (companie detinuta de retailerul Altex si Raiffeisen Bank), Estima Finance (dezvoltata de Fondul Romano - American de Investitii si retailerul Domo) si Euroline, parte a grupului elen EFG Eurobank.
Cetelem are o cota de aproximativ 20% din piata de profil, potrivit oficialilor companiei, in cei trei ani de la infiintare acordand credite de peste 350 mil. euro.
Compania este specializata in intermedierea si acordarea de credite de consum si activeaza in retelele de distributie a produselor electronice si electrocasnice, IT, mobila si amenajari interioare.
Lantul de electronice si electrocasnice Flanco, care a fost preluat de retailerul IT&C Flamingo ramane principalul partener al Cetelem, au declarat oficialii companiei. De altfel, compania Credison fusese dezvoltata prin externalizarea activitatii de creditare din cadrul Flanco
Tot pe segmentul de electrocasnice, Cetelem mai colaboreaza cu lantul de magazine Cosmo, alti parteneri importanti fiind magazinele de mobila Elvila si reteaua de magazine de bricolaj Praktiker.
Prin intermediul partenerilor cu care colaboreaza, Cetelem are in prezent circa 800 de puncte de lucru si peste 800 de angajati.
Compania a inregistrat in ultimii ani o dinamica deosebita pe fondul exploziei creditului de consum. In urmatoarea perioada insa, ritmul de crestere al pietei creditelor de consum se va mai tempera, si pe fondul reglementarii activitatii institutiilor financiare nebancare de catre BNR.
"Piata va creste in continuare, dar intr-un ritm mai ponderat. Interventia BNR este foarte bine venita, deoarece va aseza si va reglementa piata, cu toate ca va incetini ritmul de crestere", sunt de parere oficialii Cetelem.
BNR sustine ca este necesar un tratament echivalent pentru banci si firmele nebancare, pentru ca aceste societati se finanteaza intr-o proportie semnificativa prin credite bancare, iar o expunere imprudenta a acestora poate crea instabilitate financiara inclusiv la nivelul sistemului bancar. Cu toate acestea, valoarea creditelor neperformante acordate de Cetelem in primele sapte luni ale anului nu a depasit pragul de 1%, potrivit propriilor estimari.
La finele anului trecut, creditele acordate de francezii de la Cetelem la nivel mondial au atins valoarea de 47,4 miliarde de euro in 26 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO