Companii

Filiala locala a Holcim a raportat cel mai mare ritm de crestere din Europa

Filiala locala a Holcim a raportat cel mai mare ritm de crestere din Europa

Click pentru imaginea intreaga

24.08.2007, 17:47 32

Grupul elvetian Holcim a raportat o crestere de 40% a vanzarilor in volum pe piata romaneasca, in primul semestru al anului fata de perioda similara din 2006, cel mai mare avans inregistrat de companie pe pietele europene. Vanzarile de ciment isi continua cresterea exploziva in acest an, fiind impulsionate de investitiile din sectorul privat si de lucrarile de infrastructura.
Anterior, compania Lafarge Romania, detinuta de grupul francez cu acelasi nume, a raportat o crestere de 84% a vanzarilor de ciment pe primul semestru fata de aceeasi perioada din 2006. La randul sau, al doilea mare producator de ciment de pe piata locala, Carpatcement Holding, divizia locala a grupului german HeidelbergCement, a realizat in primele sase luni ale anului o crestere a vanzarilor de ciment de aproximativ 40%.
Principalii trei producatori de profil prezenti in Romania, Lafarge, Carpatcement Holding si Holcim, au inregistrat anul trecut profituri de 191 mil. euro, valoare aproape dubla fata de 2005. In acelasi timp, cifrele de afaceri ale celor trei companii au avansat anul trecut cu valori care variaza intre 29% si 40%, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei si Finantelor.
Subsidiara locala a producatorului de ciment Holcim a inregistrat in primul semestru cel mai mare ritm de crestere la nivelul pietelor din Europa pe care grupul opereaza. Spre comparatie, in aceeasi perioada elvetienii au inregistrat o majorare a vanzarilor de ciment in volum cu 37,9% in Bulgaria si ritmuri de crestere mai mici pe restul pietelor, precum Ungaria (4,5%) sau Italia (4,7%) si chiar evolutii negative ale volumelor de ciment vandute in Elvetia (-2,3%) si Belgia (-1,4%).
Valoric, ritmul de crestere al vanzarilor de ciment inregistrat de Holcim pe piata romaneasca in S1 depaseste 40%, datorita majorarii pretului cimentului pe plan local cu 10% in perioada mentionata. Oficialii Holcim Romania nu au dorit sa comunice detalii legate de rezultatele financiare ale companiei pe primul semestru.
Ritmul de crestere al vanzarilor Holcim Romania in S1 a fost superior celui inregistrat anul trecut de companie (plus 32%), insa la mai putin de jumatate fata de rata de crestere din primele trei luni ale anului. In luna mai, grupul elvetian a raportat in primul trimestru din 2007 o crestere cu 117,3% a volumului vanzarilor in Romania, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cel mai mare avans consemnat pe o piata europeana.
De altfel, cei trei mari jucatori de pe piata de profil au inregistrat cresteri record ale vanzarilor in primul trimestru, fiind printre cele mai bune evolutii trimestriale realizate de la intrarea acestora in Romania. Producatorii de ciment si-au triplat vanzarile in primul trimestru din 2007, datorita si vremii favorabile care a permis derularea lucrarilor de constructii.
Holcim Romania detine trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda si Alesd, 15 statii ecologice de betoane si patru statii de agregate.
Compania a investit anul trecut circa 57 mil. euro in modernizarea fabricii din Campulung, programe de dezvoltare profesionala pentru angajati, lansarea unui nou liant pentru zidarie si tencuieli, precum si in constructia primei statii de betoane mobile in Campulung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO