Companii

Fildas si-a intarit echipa cu fostul vicepresedinte al distribuitorului farma Relad

05.12.2007, 18:50 816

Locul a fost lasat liber de Radu George care va conduce operatiunile intregului grup de firme. "Incepand de luni directorul general al distribuitorului Fildas este Valentin Toncean, in timp ce eu sunt directorul general al intregului grup de firme", a spus Radu George.
Fildas Trading ocupa pozitia a treia in topul distribuitorilor locali de medicamente dupa Mediplus (parte a grupului A&D Pharma) si Relad.
Valentin Toncean a renuntat la pozitia de vicepresedinte al Relad in aceasta vara, alaturi de Robert Popescu, presedintele distribuitorului, la scurt timp dupa ce amandoi au fost avansati.
Anul acesta au avut loc mai multe schimbari importante la nivel de top management in distributia de medicamente, dupa ce Florin Buligoanea, CFO al grupului A&D Pharma, a renuntat la pozitia pe care o ocupa, fiind inlocuit de Roger de Bazelaire. Si gigantul britanic GlaxoSmithKline a operat anul acesta o schimbare in conducere, aducand-o pe Margareta Mares in pozitia de director general al distribuitorului Europharm.
La inceputul anului 2008 urmeaza ca Iulian Trandafir, directorul executiv al Farmexpert, sa se retraga, lasandu-i locul lui Octavian Iacob. Majoritatea distribuitorilor din Romania sunt condusi de fondatorii acestora, putini fiind cei care au delegat managementul companiilor.
Si la nivel de importatori si producatori, anul 2007 a adus mai multe schimbari importante. GSK, Merck, Eli Lilly, Novo Nordisk si Zentiva sunt printre companiile internationale care si-au schimbat conducerea in acest an. Astfel la conducerea GSK Romania a venit David Lechleiter, in timp ce noul country manager al Merck in Romania este Agata Jakoncic. Eli Lilly l-a numit pe Radu Rasinar director general al biroului local.
Grupul de firme Fildas a fost infiintat in 1991 de catre Anca Vlad si si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri consolidata de peste 200 milioane de euro si un profit net de 12 mil. euro. Reteaua de farmacii Catena, parte a grupului, este unul dintre principalii jucatorii din retailul farmaceutic.
"Am reusit sa depasim pragul psihologic de 200 de unitati deschise in acest moment, ajungand la o retea formata din 204 farmacii", a mai spus Radu George. Fildas a contractat in acest an un credit de 80 mil. euro, suma din care o parte importanta este destinata capitalului de lucru.
Principalii concurenti ai Fildas pe segmentul distributiei de medicamente sunt Mediplus, Relad, Polisano, Farmexpert, Farmexim, Montero, Europharm Distributie si ADM Farm.
In prezent exista cateva zeci de distribuitori semnificativi, insa numarul lor a inceput sa scada, pe piata aparand incepand cu 2006 si primele fuziuni si achizitii importante. Cel mai activ cumparator a fost grupul ungar Gedeon Richter, care ar putea sa fie la finalul acestui an intre primii cinci distribuitori cu o cota de piata de 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO