Companii

Febra calatoriilor a epuizat biletele ieftine ale operatorilor low-cost si a urcat pretul la peste 100 euro

Febra calatoriilor a epuizat biletele ieftine ale operatorilor low-cost si a urcat pretul la peste 100 euro

Gradul de ocupare al curselor aeriene efectuate de operatorii low-cost depaseste 90% in perioada Sarbatorilor de iarna

12.12.2007, 14:33 19

Un bilet la o companie low-cost achizitionat pentru perioada Sarbatorilor costa in jur de 200 de euro dus-intors, in conditiile in care acum o luna operatorii se lansau in batalia preturilor mici, care includeau oferte cuprinse intre 1 euro si 30 de euro, fara taxe de aeroport. Acest lucru se explica prin faptul ca operatorii low-cost si-au asigurat deja un grad de ocupare ridicat, de circa 90%.
"Pentru perioada Sarbatorilor de iarna incarcatura curselor este deja de 93%. Cel mai mare grad de ocupare se inregistreaza pe zborurile pe ruta Bucuresti - Paris (Charles De Gaulle), destinatie urmata de de Milano, Bologna, Bari, sau Venetia", au spus reprezentantii MyAir, companie care opereaza cele mai multe curse catre Italia, dar care a introdus si rute din Romania catre Franta sau Spania. Un zbor Bucuresti-Paris pentru data de 21 decembrie depaseste astfel 150 de euro, cu toate taxele incluse, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.
"Intr-adevar, tarifele au mai crescut, in conditiile in care au fost multe oferte promotionale pentru perioada Sarbatorilor. Momentan sunt disponibile oferte foarte bune pentru luna ianuarie 2008", au completat reprezentantii MyAir.
Si reprezentantii Blue Air, cea mai mare companie low-cost de pe piata, spun ca gradul de ocupare al aeronavelor in preajma Craciunului si a Revelionului este deja de 80%.
"Nu am crescut preturile pentru aceasta perioada, sunt aceleasi preturi pe care le practicam in mod normal", au spus reprezentantii Blue Air. Desi compania nu a crescut pretul biletelor, gradul de ocupare foarte ridicat face ca pretul minim sa fie mai mare decat de obicei. De exemplu, pe ruta Bucuresti-Barcelona, cel mai ieftin bilet cu plecare pe 22 decembrie si intoarcere pe 27 decembrie se ridica la circa 250 de euro, cu toate taxele incluse, potrivit site-ului companiei.
Spre comparatie, operatorul aerian a lansat in toamna o oferta cu zero euro, fara taxe incluse, oferta de care au beneficiat pasagerii care si-au achizitionat din timp biletele.
Si reprezentantii Wizz Air au observat ca oamenii isi fac rezervari cu mult timp inainte pentru perioada Sarbatorilor.
"Rezervarile se fac destul de devreme in timpul anului. Gradul de ocupare este la fel de ridicat ca de obicei, peste 80%, deoarece multe persoane calatoresc acasa sau pentru a-si vizita rudele si prietenii din strainatate. Multi isi iau concediu si petrec cateva zile peste hotare", a spus Natasa Kazmer, director corporate communications & public affairs al Wizz Air. Ea precizeaza ca majoritatea curselor inregistreaza o cerere foarte mare, insa cele mai populare sunt cele catre Spania si Marea Britanie.
Un zbor Cluj-Londra dus-intors cu plecare pe 27 decembrie si intoarcere pe trei ianuarie a ajuns astfel la 549 de lei (160 de euro), cu tot cu taxe incluse. Spre comparatie, in momentul in care a inceput sa opereze de pe aeroportul din Cluj, in luna octombrie, compania a lansat o oferta la un pret de 69 de lei (20 de euro), cu toate taxele incluse.
"Pasagerii trebuie sa aiba in vedere ca, rezervandu-si cat mai devreme biletul, vor beneficia de cele mai mici tarife. Acest lucru este aplicabil in special de Sarbatori, cand multe persoane doresc sa calatoreasca in acelasi timp", a spus Kazmer.
Compania easyJet, care a intrat pe piata pe 10 octombrie pe ruta Bucuresti- Milano, completata apoi de zborurile dinspre Bucuresti catre Londra si Madrid, se asteapta ca perioada Sarbatorilor sa fie cea mai aglomerata de la intrarea pe piata.
"Italia este cea mai cautata destinatie pentru Craciun, iar Londra devine cea mai populara pentru Anul Nou, gratie spectacolelor care au loc in capitala Marii Britanii", au remarcat reprezentantii easyJet. Potrivit informatiilor de pe site-ul companiei, un zbor dus-intors Bucuresti-Milano cu plecare pe 22 decembrie si intoarcere pe 27 decembrie costa circa 250 de euro, cu toate taxele incluse.
"Pe masura ce biletele pentru un anumit zbor sunt vandute, preturile cresc, ceea ce inseamna ca rezervarea din timp a biletelor e importanta, pentru ca ofera acces la preturi reduse", au spus reprezentantii easyJet.
In general, un bilet de avion pe aceeasi ruta, operat de aceeasi companie aeriana, la clasa economy, poate avea variatii foarte mari, nu numai promotiile generand astfel de diferente, ci si momentul achizitionarii biletului sau timpul petrecut la destinatie, potrivit reprezentantilor companiilor aeriene. Astfel, in conditiile in care circa 80%-90% din biletele companiilor low-cost disponibile pentru Sarbatori s-au vandut, pretul minim poate ajunge si cu 100 de euro mai mare fata de acum cateva saptamani. Si reprezentantii agentiilor de turism au deja un grad de vanzare al pachetelor de Craciun si Revelion de peste 80%, ceea ce demonstreaza ca majoritatea romanilor si-au cumparat un pachet de Sarbatori cu cel putin doua luni in avans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO