Companii

Famos resimte in conturi recesiunea economica din Vest

24.09.2003, 00:00 19



Compania Famos din Harghita, producatoare de mobilier si panouri de lemn pentru export, a incheiat primul semestru al acestui an cu rezultate mai slabe decat anul trecut din cauza recesiunii economice din Europa de Vest.



Cifra de afaceri in prima jumatate a anului a fost de 4,2 milioane de euro si reprezentantii companiei prevad pentru sfarsitul anului 7,2 milioane de euro, cu 9% mai putin decat anul trecut (7,9 mil. euro)



"Cererea este foarte scazuta si este caracaterizata prin comenzi de serii foarte mici. Exportam in jur de 97% din productie si conjunctura zonei euro joaca un rol important in rezultate", a declarat pentru Ziarul Financiar Tiberiu Emeric Dobay, directorul general al companiei.



Profitul obtinut de Famos in prima parte a acestui an fost de 6 miliarde de lei (164.000 euro), dupa ce in 2002 profitul anual s-a ridicat la 37 de miliarde de lei (1,18 milioane de euro). Potrivit datelor furnizate de companie, in 2002 profitul s-a dublat fata de anul precedent.



Compania exporta cea mai mare parte a productiei, principalele piete de desfacere fiind Germania (40% din total), tarile scandinave (25%) si Olanda, Anglia, Austria cu cate 10% fiecare. In jur de 15% din productie este vanduta in tari din Europa de Est si ocazional in Rusia, Macedonia, Ucraina si pe piata interna.



Datele arata ca din 1990 pana in prezent compania a investit permanent in extinderea capacitatilor de productie si modernizarea echipamentelor. Compania a deschis recent o noua hala de productie in urma unei investitii de 2,5 milioane de euro.



"Anul acesta am finalizat o investitie in valoare de 2,5 milioane de euro in deschiderea unei noi hale de productie de 10.000 de mp. In mare parte, investitia s-a finalizat din surse proprii, dar am contractat si un credit in valoare de 400.000 euro", a spus Dobay.



Mobilierul produs de compania Famos - biblioteci, dormitoare, sufragerii - este realizat integral din lemn masiv de stejar, cires si mai putin din rasinoase. Pe langa mobilier compania mai produce si panouri furniruite. Din 2000 compania a pus in functiune o fabrica specializata in productia de panouri masive, care a fost construita initial pentru nevoile proprii, insa cresterea capacitatii a permis producerea de panouri masive din rasinoase si fag si pentru vanzare.



Fondata in 1948 sub forma unui atelier de tamplarie, compania Famos are in prezent sase fabrici si peste 1.000 de angajati. Materiile prime neprelucrate, cum sunt bustenii si cheresteaua, sunt achizitionate de la intern, toate celelalte fiind importate.



Cel mai important actionar este asociatia salariatilor, cu 90%, restul de actiuni fiind detinute de SIF Banat Crisana (5,9%) si de cuponari (4,1%).



Pe pietele externe se cere tot mai mult mobilier din PAL melaminat combinat cu metal si sticla, mai spune Dobay.



Multe companii romanesti exportatoare de mobilier au inregistrat o scadere a vanzarilor din cauza recesiunii din Europa de Vest. Industria de mobilier din Romania este orientata in principal pe exporturi, in jur de trei patrimi din productia totala fiind exportate.



Exporturile firmelor romanesti producatoare de mobilier s-au ridicat in prima jumatate a acestui an la 384 milioane euro in crestere cu 6% fata de perioada similara a anului trecut.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO