Companii

Fabrica Saint Gobain de la Ploiesti vizeaza afaceri de 22 mil. euro in cinci ani

26.05.2005, 19:59 49

Fabrica de materiale de izolatii pentru constructii pe care gigantul francez Saint Gobain o va construi la Ploiesti va ajunge la o cifra de afaceri de 22 - 23 mil. euro pana in 2010, au declarat pentru ZF surse din cadrul grupului francez.

Saint Gobain urmeaza sa incheie in perioada urmatoare un acord pentru preluarea producatorului de materiale de constructii DBW Ploiesti de la grupul german DBW, in cadrul unei tranzactii estimate la cateva milioane de euro.

Oficialii francezi au anuntat recent ca au alocat un buget de aproximativ 40 mil. euro pentru achizitia producatorului DBW din Ploiesti si construirea unei unitati brownfield (pe baza activelor existente) pentru producerea de materiale izolante din vata de sticla.

Achizitia si dezvoltarea proiectului de la Ploiesti va fi realizata de Saint Gobain Isover Austria, asistat de catre biroul local al firmei franceze de avocatura Gide Loyrette Nouel.

DBW Ploiesti a realizat in 2004 un profit net de 126.000 de euro la o cifra de afaceri de 5,8 mil. euro.

Proiectul de investitii de la Ploiesti va incepe in cursul anului viitor, iar productia va fi destinata atat pietei interne, cat si exportului. De asemenea, fabrica de la Calarasi va exporta circa jumatate din productie catre statele balcanice, urmand ca ulterior ponderea exporturilor sa creasca si sa intareasca pozitia in regiune a grupului francez.

"Noua fabrica de la Ploiesti va intra pe piata in 2006, cand Saint Gobain va avea o alta fabrica la Calarasi. Afacerile Saint Gobain vor creste intr-un ritm puternic in Romania, dupa ce vom avea la dispozitie cele doua fabrici. In plus, cea mai puternica divizie a grupului, cea de distributie de materiale de constructii, tatoneaza Romania, insa nu va intra in acest an, ci in urmatorii doi ani. Dar va fi sigur aici", au adaugat sursele citate.

Dupa ani de tatonare, Saint Gobain este acum intr-o faza de expansiune puternica pe piata romaneasca, dupa ce anul trecut a anuntat un plan de investitii de peste 100 mil. euro in construirea unei fabrici de sticla float (plana) la Calarasi.

Investitia derulata de francezi va modela intreaga zona a portului de la Dunare, unde Saint Gobain va investi si in dezvoltarea infrastructurii de transport si hoteliere.

Saint Gobain activeaza cu mai multe divizii pe piata materialelor de constructii din Romania prin intermediul unor companii diferite - Brodrene Dahl Tulcea, Saint Gobain Abrazivi Satu Mare (afacere achizitionata la finele anului trecut), Saint Gobain Conducte, Saint Gobain Glass Romania, Saint Gobain Isover Romania (toate trei cu sediul la Bucuresti), Saint Gobain Rompolimer Arad, respectiv Saint Gobain Weber Turda.

Pe plan global, Saint Gobain are peste 180.000 de angajati in 49 de state. Gigantul francez a realizat un profit net de 1 mld. euro la o cifra de afaceri de 32 mld. euro in 2004. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO