Companii

Fabrica Bunge din Buzau va acoperi 20% din necesarul de ulei al Bulgariei

Fabrica Bunge din Buzau va acoperi 20% din necesarul de ulei al Bulgariei

Michael Whitney, directorul general al Bunge Romania

21.08.2008, 19:31 479

Bunge Romania, liderul pietei locale de uleiuri vegetale, va incepe sa exporte aproximativ 15-20.000 de tone de ulei vegetal catre piata bulgara din luna septembrie a acestui an, adica aproape 8% din productia totala de ulei din Romania.
La un pret mediu de 5,8 lei (la raft), inseamna ca Bunge va realiza vanzari de aproximativ 116 mil. lei (32 mil. euro) din productia destinata Bulgariei, potrivit estimarilor ZF. Luand in calcul pretul mediu la poarta fabricii (fara a include TVA-ul, costurile de distributie si transport), valoarea vanzarilor se situeaza in jurul a 15 mil. euro.
"Fabrica de la Buzau are capacitate suficient de mare pentru a acoperi atat necesarul intern de ulei vegetal al Bunge, cat si pe cel din Bulgaria", a declarat Michael Whitney, directorul general al Bunge Romania. El nu a dorit sa dezvaluie care este capacitatea de productie a fabricii detinute de Bunge la Buzau.
Piata locala de ulei vegetal este estimata la aproximativ 250.000 de tone anual, ceea ce inseamna ca aproximativ 8% din productia interna de ulei va fi comercializata pe piata bulgara.
In acelasi timp, piata de ulei vegetal din Bulgaria este estimata la aproximativ 80-90.000 de tone anual, ceea ce inseamna ca Bunge va acoperi prin productia fabricii din Buzau aproape 20% din necesarul de ulei al Bulgariei.
Bunge a inchis anul trecut singura capacitatea de productie detinuta in Bulgaria, Kaliakra, reprezentantii grupului declarand ca aceasta decizie a fost determinata de rezultatele financiare nesatisfacatoare, de oportunitatile limitate pe care le ofera aceasta piata si de standardele de mediu, care nu se aliniaza normelor europene.
Tot anul trecut, si Bunge Romania a realizat o eficientizare a costurilor prin achizitionarea unitatii de productie de ulei vegetal din Buzau a companiei Agricover, intr-o tranzactie estimata la aproximativ 8-10 mil. euro. Ulterior, Bunge a inchis fabricile Interoil din Oradea si Unirea Iasi, cele doua nemaiavand in prezent activitati de productie.
In timp ce o parte din productia de la Oradea a fost preluata de fabrica Martfu, din Ungaria, restul productiei a fost relocata in fabrica de la Buzau unde americanii de la Bunge au decis sa investeasca pana la finele anului viitor 25 de milioane de euro.
"Am luat decizia de a vinde terenul pe care era situata fabrica din Oradea si speram sa putem incheia un acord cu un cumparator pana la finalul acestui an", a adaugat Whitney.
Potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor companiei, fabrica din Oradea este situata pe o suprafata de aproximativ 15.000 de metri patrati, dar suprafata totala a terenului este de 60.000 de metri patrati. Luand in considerare faptul ca pretul unui metru patrat de teren variaza intre 50 si 100 de euro in zona in care era situata fabrica de ulei Interoil Oradea, Bunge ar putea incasa intre 3 si 6 milioane de euro din aceasta tranzactie.
La finalul anului 2006, cele patru companii prin intermediul carora Bunge era prezent pe piata locala (Unirea Iasi, Interoil Oradea, Muntenia Bucuresti si Bunge Romania) inregistrau afaceri cumulate de 113,7 milioane de euro, un profit de peste 21 milioane de euro si peste 700 de angajati.
In prezent, Bunge detine in Romania o singura capacitate de productie, la Buzau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO