Companii

Extinderea productiei urca veniturile Alcoa la peste 30 mil. euro

21.01.2008, 21:28 34

Alcoa Nadab, parte a grupului Alcoa, producator de cabluri electrice pentru industria auto, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 30,8 milioane de euro (108 mil. lei), in crestere cu 11,6% fata de anul trecut.
Potrivit conducerii companiei, evolutia cifrei de afaceri se datoreaza extinderii facilitatilor de productie ale fabricii din Caransebes.
Compania Alcoa a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 27,6 mil. euro (91,2 mil. lei), dupa ce la inceputul lui 2007 conducerea companiei estima ca acest indicator va atinge valoarea de 19,9 milioane de euro.
Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Alcoa, principalii factori care au contribuit la depasirea estimarilor pentru anul trecut au fost pe de o parte deschiderea punctului de productie din Beius, judetul Bihor, iar pe de alta parte dezvoltarea a doua proiecte pentru Skoda. Compania lucreaza in prezent cu peste 500 de angajati la fabrica din Beius, judetul Bihor, cu 200 de persoane mai mult decat in prima parte din 2007.
Compania a deschis in 2006 al treilea punct de productie din Romania, in Beius, judetul Bihor. Alcoa nu a derulat in judetul Bihor o investitie greenfield, ci a optat pentru inchirierea unui spatiu deja existent.
Noua fabrica are o suprafata totala de 3.600 de metri patrati, iar productia a fost demarata in mai 2006. Produsele care sunt realizate in noul punct de lucru sunt transferate atat din celelalte locatii din Romania ale companiei, cat si din fabrici ale concernului situate in Cehia, Portugalia sau Ungaria.
Compania detine in Romania trei puncte de lucru, primele doua, din Nadab (jud. Arad) si Caransebes (jud. Caras-Severin), fiind investitii greenfield. In 2005, Alcoa a investit aproximativ 1,4 milioane de euro in cresterea capacitatilor de productie a celor doua puncte de lucru. Initial Alcoa Fujikura a demarat productia de sisteme electrice pentru automobile la Nadab in ianuarie 2002, iar in 2003 au inceput constructiile la cea de-a doua fabrica, din Buchin, langa Caransebes.
Pana in prezent, in cele doua fabrici s-au investit peste 35 de milioane de euro, iar numarul de angajati depaseste 3.300 de oameni.Toata productia realizata de cele doua fabrici ale grupului este destinata pietei externe, principalii clienti fiind Volkswagen, Audi, Skoda, Denzo, Visteon.
Pe langa productia de cabluri electrice concernul Alcoa a mai adus in Romania si o a doua divizie, si anume, productia de profile din aluminiu. Fabrica este la Chisineu-Cris, iar investitia totala s-a cifrat la peste 17 milioane de euro. Fabrica este construita pe o suprafata de 10.000 de metri patrati, iar aici functioneaza doua linii de prese, care produc profile extrudate din aluminiu pentru piata europeana, in special pentru Spania si Italia.
In Europa, grupul Alcoa are peste 20.000 de angajati, in 100 de locatii de productie situate in 16 tari. Veniturile grupului Alcoa au depasesc anual suma de 22 de miliarde de dolari. Pana in 2006, concernul american Alcoa a avut o colaborare cu grupul japonez Fujikura, concretizata in Alcoa Fujikura Ltd., un joint-venture in care Alcoa detinea 51% din capital.
Alcoa Fujikura avea facilitati de productie sau puncte de vanzare in Statele Unite, UK, Honduras, Mexic, Canada, Belgia, Cehia, Germania, Ungaria, Portugalia si Romania.
In prezent, intreaga activitate din domeniul auto apartine Alcoa, iar Fujikura activeaza pe domeniul de automotive prin intermediul colaborarii cu grupul spaniol ACE.

Cele mai mari afaceri in componente auto

Continental Automotive a inregistrat o cifra de afaceri de 316,8 mil. euro in 2006. Grupul a anuntat ca va ajunge la 5.000 de angajati pe piata locala in 2010, fata de 3.500 in prezent.

Leoni Wiring Systems a realizat o cifra de afaceri de 157,7 mil. euro anul trecut in Romania, avand aproximativ 5.300 de angajati in locatiile sale.

Draxlmaier deruleaza afaceri de aproximativ 150 mil. euro in Romania. Investitiile companiei in cele 5 unitati de productie de pe piata locala au ajuns la peste 180 mil. euro, iar numarul angajatilor la 18.500 de persoane.

Takata Petri, SEWS sau Delphi sunt alti jucatori importanti pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO