Companii

Exporturile de mâncare au ajuns în 2011 la un record istoric dar balanţa este tot pe minus

Exporturile de mâncare au ajuns în 2011 la un record istoric dar balanţa este tot pe minus

Autor: Gabriel Razi

16.03.2012, 15:27 757

Exporturile de alimente româneşti au ajuns în 2011 la nivelul record istoric de 3,9 miliarde de euro în creştere cu 27% faţă de 2010. Deficitul comercial pe această linie s-a redus cu 50% anul trecut, importurile fiind cu 300 milioane de euro mai mari decât exporturile. Deficitul pe 2011 este şi cel mai mic din ultimii ultimii cinci ani şi reprezintă un prim pas pentru reechilibrarea balanţei comerciale pentru alimente.

"Deficitul comercial a scăzut pentru al treilea an la rând. Reducerea de deficit este de 50% pentru că am avut un an agricol bun. Exporturilor au atins aproape patru miliarde de euro. Anul agricol bun ne-a ajutat să exportăm mai mult şi mai bine dar este nevoie de organizarea producătorilor pentru a creşte în continuare exporturile. Revin cu mesajul că asocierea ajută", a declarat Stelian Fuia, ministrul agriculturii, cu ocazia unei întâlniri în holul clădirii ministerului.

Pe plus anul trecut au fost şi importurile de alimente, acestea ajungând la 4,2 miliarde de euro, în creştere cu 13,5% faţă de anul trecut. Ritmul creştere din 2011 al importurilor este însă la jumătate faţă de ritmul în care au avansat exporturile în acest interval.

"Suntem pe deficit pentru carnea de porc, zahăr şi în cazul produselor din soia pentru sectorul zootehnic", a adăugat ministrul.

Exporturile de alimente ale României sunt în continuare dependente de livrările în străinătate a materiilor prime agricole, segment controlat de traderii multinaţionali. În 2011 exportatorii au trimis în străinătate grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui, seminţe de rapiţă în valoare totală de 1,6 miliarde de euro, adică 42% din total. De celalaltă parte, exporturile de produse - cârnaţi, patiserie, margarină şi conserve din carne - au o valoare cumulată totală de 141 milioane de euro. În acelaşi timp în economia locală a intrat din import zahăr de 301 milioane de euro, carne de porc de 257 milioane de euro şi alte preparate alimentare de 151 milioane de euro - acestea fiind produsele cu cele mai mari valori în totalul importurilor.

Reducerea deficitul în comerţul cu alimente la 300 de milioane este totodată cel mai important pas făcut până acum pentru reechilibrarea balanţei comerciale pentru mâncare. Evoluţia este importantă şi în contextul în care în urmă cu cinci ani diferenţa dintre importurile de alimente şi exporturi era de 2,2 miliarde de euro.

Fuia a reluat subiectele "fierbinţi" dar nu a venit cu soluţii noi

Pe lângă discuţia pe marginea exporturilor şi importurilor de mâncare şeful de la Agricultură a comentat subiectele "fierbinţi" dezbătute public în ultima perioadă.

Ministrul a reluat subiectul "instrăinării terenurilor" însă nici de această dată nu a prezentat o soluţie concretă pentru limitarea accesului investitorilor străini la achiziţia de terenuri agricole din România.

"Pământul trebuie să rămână în mâna românilor pentru a fi lucrat de producători români şi în interesul economiei naţionale. Experţii din ministerul agriculturii caută soluţii. Sunt două iniţiative, cea a înfiinţării unei bănci funciare cu drept de preemţiune care va avea şi rol la comasare dar şi reîncercarea negocierilor pentru modificarea tratulul de aderare. Nu plecăm de la ideea că nu se poate face nimic", a arătat Fuia.

Poziţia lui Fuia este diferită faţă de cea de acum câteva zile, moment în care ministrul declara în public că şansele de a modifica trratatul de aderare la Uniunea Europeană - mişcare prin care străinii ar continua să aibă interdicţie pentru preluările de teren la liber în România şi după 2014 - sunt "aproape de zero". Tot în urmă cu câteva zile ministrul a readus în lumină proiectul de înfiinţare a unei bănci funciare ca soluţie pentru a opri "setea" de teren a străinilor. În acel moment Stelian Fuia s-a rezumat să anunţe intenţia în acest sens fără să precizeze despre ce fonduri ar fi nevoie pentru o asemenea bancă sau de unde vor veni banii.

Nici acum şeful de la Agricultură nu a prezentat un plan concret: "Lucrăm cu experţi olandezi iar surse de finanţare se vor găsi dacă vom avea un proiect bun".

Deficitul este în cădere liberă

Evoluţia exporturilor, importurilor şi deficitului comercial pentru alimente în perioada 2007-2011 (mld. euro)

Anul

Export

Import

Deficit

2007

1,1

3,3

2,2

2008

2,1

4,2

2,1

2009

2,2

3,8

1,6

2010

3,1

3,8

0,7

2011

3,9

4,2

0,3

Sursa: INS, MADR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO