Companii

Exporturile au crescut vanzarile de electrozi ale Ductil cu 22%

18.08.2003, 00:00 84

Producatorul de electrozi de sudura Ductil Buzau a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 431 de miliarde de lei (circa 13 milioane de dolari), in crestere cu 22,4% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.
Ca urmare, si profitul a inregistrat un salt similar de la 61,6 miliarde lei, pana la 75,3 mld. lei.
La inceputul anului, compania estima o crestere de numai 3% a cifrei de afaceri, justificata de faptul ca piata echipamentelor pentru sudare nu are o crestere la fel de mare cu cea a economiei, mai ales ca, pe plan mondial, piata electrozilor inveliti (ca cei produsi de Ductil) este in scadere, acestia fiind inlocuiti de echipamente mai moderne.
“Aceasta evolutie a fost determinata de cresterea substantiala a exporturilor, in conditiile in care vanzarile pe piata interna au scazut. Astfel, exporturile au ajuns la o pondere de 46% din cifra de afaceri, fata de 35% in primul semestru al anului 2002”, a declarat pentru Ziarul Financiar George Lupu, director de marketing la Ductil.
Ductil este o companie detinuta de grupul italian Fro, membru al Air Liquide Welding, unul dintre cele mai importante concerne mondiale din domeniul activitatilor de sudura.
Cresterea exporturilor s-a datorat in mare parte livrarilor catre compania-mama. “In Romania a fost transferata o parte din productia de masa din strainatate, din Italia si Germania. Acest lucru a dus la cresterea vanzarilor la export, dar cea mai mare partea acestora au fost exporturi catre grup, ceea ce nu ne avantajeaza, ca in cazul vanzarilor catre piete noi”, a mai spus Lupu.
Cantitativ, productia de electrozi a fost in primul semestru de 9.508 tone, din care la export au fost livrate 4.371 tone (46% din total), in conditiile in care capacitatea de productie a fabricii este de 48-50.000 de tone pe an. Practic, Ductil ar putea asigura o treime din consumul pe plan european, avand in vedere ca in Europa se consuma anual 150.000 de tone de electrozi de sudura, potrivit lui Lupu.
Principalii concurenti ai Ductil sunt Esab si Lincoln - pe plan mondial - in timp ce in Romania se mai produc electrozi doar la Industria Sarmei Campia Turzii.
Capitalul social al companiei a fost majorat, in primul semestru, cu 45,99 miliarde lei, la 183,99 miliarde lei, prin incorporarea rezervelor din reevaluarea activelor. Operatiunea s-a realizat prin distribuirea catre actionari a cite unei actiuni noi la fiecare trei titluri detinute.
Anul trecut, Ductil a obtinut un profit de peste 134,5 mld. lei, la o cifra de afaceri de 763,4 mld. lei. Compania prognozeaza pentru 2003 o crestere a cifrei de afaceri cu peste 156 mld. lei, pana la 919,6 mld. lei.
Actiunile Ductil sunt listate pe piata Rasdaq, ultima tranzactie realizandu-se la pretul de 2.800 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea Ductil este de 13,8 milioane euro. Fro Air Liquide detine peste 70% din actiunile companiei, printre actionari numarandu-se si fondul de investitii Broadhurst Investments cu 11,23% din capital.bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO