Companii

Exclusiv ONLINE: Cum arata preturile la alimente cumparate direct de la producatorii agricoli

06.05.2010, 00:00 73

Trei sferturi din mancarea pusa pe masa de romani are etichetastraina, hipermarketurile pun absenta produselor romanesti de lastandurile cu legume si frunte pe seama cantitatilor mici si alipsei de constanta a livrarilor de la producatori, iar taranii vinin pietele de la oras, dar prefera sa isi vanda marfa la 4dimineata intermediarilor.

Toate acestea duc la alimente scumpe, mai ales iarna si primavara,cand rosiile de exemplu, costa 7 lei/kg, iar o salata verde 4 lei.Produsele romanesti, fie ca este vorba de branzeturi, preparate dincarne sau conserve, si-au insusit denumirea de "traditionale" si audevenit un moft pe care clientii si-l pot permite doar in anumiteweekend-uri in piete volante, cand o mana de producatori de printoata tara se strand in centrul oraselor mari sa arate alternativa"dependentilor de hipermarket".

Luna aceasta, mai multi producatori din cadrul Federatiei Agrostarau inceput un experiment, de al carui rezultat va depinde "asaltul"produselor romanesti- prima piata destinata exclusivproducatorilor. "Am inaugurat la inceputul acestei luni, incolaborare cu Administratia Pietelor Sector 1, prima piata in carevand exclusiv producatorii agricoli, preturile fiind in medie cu5%-10% mai mici fata de celelalte piete", a declarat NiculaeStefan, presedintele Agrostar, federatie care cuprinde 38.000 demembri din agricultura, avicultura, horticultura sauviticulutra.

Cele 40 de tarabe sunt amplasate intr-un cort in Sectorul 1 alCapitalei si sunt aprovizionate zilnic cu legume si fructe, inweekend putand fi achizitionate si branzeturi din Sibiu si Brasov,palinca din Salaj sau chiar carne de strut. "Preturile sunt afisatein fiecare zi la intrarea in piata. Vedem care este presul angro sistabilim pretul final, care este mai mic decat in alte piete pentruca producatorii sunt scutiti de taxele pe cantar sau pe taraba,pecare in alte piete sunt nevoiti sa le plateasca", a declaratNicolae Popa, presedintele sindicatului producatorilor din Giurgiucare face parte din Agrostar, care anunta ca salata verde costa unleu, nu 2,5 lei ca in alte piete, iar ceapa se vinde cu doar 50 debani.

Deocamdata fiecare producator aduce zilnic circa 100 dekilograme "pentru ca piata nu este populara", dar pe viitor,organizatorii se gandesc chiar la o tona la fiecare taraba. Infunctie de rezultate, aceste corturi se vor extinde in mai multezone ale Capitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO