Companii

European Drinks a investit 25 milioane DM intr-o noua apa minerala

16.07.2001, 00:00 103



European Drinks, cea mai mare afacere din domeniul industriei alimentare din Romania, a lansat la sfarsitul saptamanii trecute un nou produs: apa minerala plata "Izvorul minunilor-Stana de Vale".

Noua investitie - aductiunea de la Stana de Vale, realizata pe o distanta de aproximativ 25 de kilometri de teava din inox - este de peste 25 milioane de marci, in conditiile in care investitiile companiei in domeniul apelor minerale depasesc 200 de milioane de marci germane.

Valoarea investitiilor totale realizate in cadrul grupului European Drinks era estimata in 1999 la peste 600 de milioane marci germane.

"La ora actuala, investitiile totale, dupa punerea in functiune anul trecut a platformei European Food, cred ca depasesc un miliard de marci germane", a declarat Viorel Nicula, unul din presedintii grupului European Drinks.

Grupul European Drinks este alcatuit din trei divizii: European Drinks, care imbuteliaza ape minerale "Izvorul Minunilor" si produce bauturi racoritoare ca Frutifresh si Adria; European Food, care fabrica alimente din marca Regal - Condimix, pasta de tomate, praf de inghetata, praf de budinca, biscuiti, paste si, acum in probe, spaghete; Rieni Drinks, care produce bauturi alcoolice ca Tanita, gama de vodca Scandic si Palinca de Bihor.

Cifra de afaceri pe tot grupul realizata pe anul 2000 a depasit valoarea de 10.000 de miliarde de lei, dar reprezentantii grupului nu au dezvaluit cat anume reprezinta profitul din cifra de afaceri.

European Drinks a fost acuzata in mass-media ca a fost favorizata la plata datoriilor catre stat si ca are in continuare datorii foarte mari, dar presedintii concernului, fratii Ioan si Viorel Nicula, care detin si pachetul majoritar de actiuni, afirma ca datoriile grupului se datoreaza strict accizelor la alcool - care reprezinta 85% din valoarea produsului.

"Noi nu am fost favorizati in nici un fel de Guvernul Romaniei si, respectiv, Ministerul Finantelor, pentru ca noi am negociat direct cu ei, iar valoarea penalitatilor, impreuna cu dobabanzile impuse de MF depaseste cu mult orice dobanda ceruta de o banca. Statul este un partener economic. Grupul nostru plateste la bugetul de stat peste 1.000 de miliarde de lei - cat trei judete", afirma ei.

European Drinks are in prezent peste 100.000 de clienti, circa 120 de puncte de lucru sau filiale in toata tara si peste 10.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO