Companii

Euforia materialelor de constructii continua: investitii de 14 mil. euro la Elpreco

14.06.2004, 00:00 27



Producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova va investi in urmatorii doi ani circa 7 milioane de euro pentru extinderea capacitatii de productie a dalelor pentru pavaj si constructia unei linii de productie a tuburilor de canalizare.



Demarea procesului de extindere a capacitatii si gamei de productie vine dupa finalizarea unui alt program de investitii de 7 milioane de euro pentru inlocuirea tehnologiei de fabricatie a betonului celular autoclavizat (BCA).



"Investitia pentru BCA s-a finalizat anul acesta iar tehnologia noii linii este de provenienta germana. Efectul reinnoirii tehnologiei nu va fi spectaculos in 2004, urmand ca productia sa creasca cu 20 - 30% in primul an complet de functionare. Scopul principal al investitiei nu a fost neaparat cresterea vanzarilor, ci a calitatii", a declarat pentru Ziarul Financiar Cristian Siminel Andrei, directorul general al NCH Romania, societate care controleaza Elpreco prin intermediul fondului de investitii Broadhurst.



Investitia pentru extinderea capacitatii de productie a dalelor de pavaj, in valoare de 3 milioane de euro, va incepe anul acesta iar cea pentru construirea tuburilor de canalizare, in valoare de 4 milioane de euro, anul viitor.



Principalele produse aflate in portofoliul Elpreco Craiova sunt tigla, BCA, sisteme de invelitori si accesorii pentru acestea, precum si sisteme de pavaj.



In ultimii doi ani, piata romaneasca a materialelor de constructii a crescut puternic, pe fondul accelerarii ritmului constructiei de vile si a celor pentru infrastructura.



Si Elpreco a profitat de aceasta evolutie. Compania a incheiat anul trecut cu un profit net de 42 miliarde lei ( 1,19 milioane euro), in crestere cu 75% fata de profitul obtinut in 2002. Cifra de afaceri realizata in 2003 este de 450 miliarde lei (11,9 milioane euro), comparativ cu valoarea de 289 miliarde lei raportata pentru 2002.



Volumul de vanzari pentru principalele produse pe care le produce Elpreco a crescut in 2003 fata de 2002 in unitati fizice cu 37%, iar valoric cu 55%.



Cresterea pietei materialelor de constructii a atras in ultimii ani ca un magnet investitori noi, atat companii romanesti cat si straine.



Miza pe potentialul pietei este mare, avand in vedere ca numai la caramizi, cererea interna este la jumatate fata de Ungaria, o tara de doua ori mai mica decat Romania, potrivit unor aprecieri.



La inceputul acestui an, doua fabrici noi si o achizitie, cu o valoare totala de 31,4 milioane euro, au marcat intrarea in afacerea caramizilor a doi jucatori puternici - gigantul austriac Wienerberger, cu venituri anuale de 1,8 mld. euro, si compania romaneasca de constructii CCCF, cu o cifra anuala de afaceri de peste 110 mil. euro.



Pe piata mai activeaza si alti producatori de caramizi si BCA precum Ceramica Iasi, Siceram Sighisoara, Fabrica de caramizi si tigle din Urziceni, Elpreco Craiova sau Macon Deva (pe materiale de zidarie, in special).



Si pe piata de BCA au loc intrari ale unor noi investitori.



Grupul Simcor Oradea, care activeaza in industria materialelor de constructii, a cumpa un producator de BCA din Suceava si a anuntat ca este in discutii pentru preluarea si a altor producatori de materiale de constructii.



In plus, compania germana Xella Porenbeton Holding, cu afaceri de peste 1,5 mld. euro, a anuntat ca vrea sa-si extinda operatiunile in Romania, analizand pentru 2004 optiuni de investitii in capacitati noi, achizitii sau asocieri cu producatori locali.



Pe masura cresterii afacerilor Elpreco, si participatia detinuta de fondul de investitii Broadhurst in companie s-a majorat.



La inceputul acestui an, fondul de investitii a cumparat peste 12% din actiunile companiei, ajungand la o participatie de peste 60%. Vanzatorul a fost atunci Societatea de Investitii Financiare (SIF) Oltenia.



Elpreco Craiova are un capital social de 25,8 miliarde lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 25.000 lei. Pe piata Rasdaq, unde este listata compania, actiunile Elpreco au fost tranzactionate ieri la un pret mediu de 140.000 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO