Companii

Ernst & Young a ramas fara avocati afiliati pe piata romaneasca

04.11.2004, 00:00 219

Firma de audit si consultanta Ernst & Young Romania, al doilea jucator de pe piata serviciilor de audit si consultanta de pe piata romaneasca, a ramas fara avocati, dupa ce cabinetul de avocatura afiliat David si Asociatii a intrerupt colaborarea de aproximativ o saptamana, au spus pentru ZF surse de pe piata de profil.
Reprezentantii Ernst & Young Romania si cei ai casei de avocatura David si Asociatii nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.
Daca ruptura se confirma, aceasta ar fi una din rarele situatii, daca nu chiar prima de pe piata romaneasca, in care un cabinet de avocatura afiliat inceteaza colaborarea cu una din primele patru firme de audit si consultanta din lume, asa - numitele Big Four. In Romania, activeaza toate cele patru firme - PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG, respectiv Deloitte & Touche.
Dintre acestea, numai trei aveau firme de avocatura afiliate - David & Baias, corespondenta a PricewaterhouseCoopers in Romania, cabinetele asociate de avocatura Georgescu, Nemoianu si Salcianu in colaborare cu KPMG Romania, respectiv David si Asociatii pentru Ernst & Young, iar Deloitte & Touche Romania dispune de servicii juridice prin intermediul unei retele de firme juridice afiliate.
David si Asociatii are un numar de 14 - 16 avocati, specializati pe corporate, taxe, audit si alte servicii, si a lucrat de regula ca oricare alt cabinet afiliat in proiectele firmei, in acest caz Ernst & Young Romania.
Firma de avocatura este de talie medie pe piata romaneasca a avocaturii de afaceri, estimata la 25 - 30 milioane de dolari pe an.
Piata avocaturii de business este structurata, conform informatiilor disponibile pe trei nivele: la varf activeaza trei mari case de avocatura - Linklaters Miculiti & Asociatii, Musat & Asociatii, respectiv Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Al doilea strat este format de catre firmele de talie medie, reprezentat de un grup de circa 10 - 15 jucatori, printre care se numara Racoti - Predoiu,  Stoica si Asociatii, Voiculescu Filipescu, Popovici si Asociatii sau Salans, urmate de cabinetele mai mici de avocatura.
Ernst & Young Romania are o cifra de afaceri anuala de aproximativ 14 milioane euro.
Firma are din vara un sef nou, olandezul Peter de Ruiter. Acesta a lucrat in Polonia in calitate de responsabil cu Servicii Fiscale Internationale, inlocuindu-l la Bucuresti pe Rod Grant.
Ernst & Young Romania a ajuns pe locul al doilea pe piata locala de profil, estimata la 50 - 60 milioane euro pe an, dupa ce a integrat in structura proprie Andersen Romania, preluata in 2002. Ulterior, omul care a adus afacerile Andersen in portofoliul Ernst & Young Romania, Viorel Batu, a parasit compania.
Conform ultimelor date disponibile, liderul acestei piete este PricewaterhouseCoopers, urmata in ordine de Ernst & Young, KPMG, respectiv Deloitte & Touche.
Piata de profil are un potential de crestere, pe segmentul de audit, pe masura obligativitatii companiilor romanesti de a se conforma standardelor internationale de transparenta si certificare a situatiile financiare.
Pe de alta parte, accesiunea Romaniei la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 2007, ar putea crea o nevoie acuta de servicii in diverse domenii ale consultantei, in special pe probleme de mediu si de concurenta, afirma specialistii.
In acest moment, piata serviciilor profesionale din Romania ruleaza anual afaceri de 200 - 250 milioane euro, in aceasta categorie fiind cuprinse toate domeniile de audit si consultanta - de afaceri, de IT, juridica, fiscala, de management, de inginerie si altele.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO